Tokon liikkeet ja pisteet typistetysti (1.1.2022 alkaen)

Alokasluokka liikkeet ja kerroin  
1. Paikalla makaaminen 1 minuutti 4
2. Seuraaminen 3
3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 2
4. Luoksetulo 3 
5. Noutoesineen pitäminen 2
6. Kauko-ohjaus 2
7. Estehyppy 2
8. Kokonaisvaikutus 2        
yht. 200

Avoin luokka liikkeet ja kerroin
1. Paikalla istuminen 1 minuutti 3  
2. Seuraaminen 4 
3. Pysähtyminen (seiso/istu/maahan) seuraamisen yhteydessä 3  
4. Luoksetulo  
5. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno 4 
6. Kauko-ohjaus 4  istu– maahan – istu– maahan – istu 
7. Puisen esineen noutaminen esteen yli hypäten  4  
8. Kartioryhmän kiertäminen ja paluu perusasentoon 4
9. Kokonaisvaikutus     
yht.  320

Voittajaluokka liikkeet ja kerroin
1. Paikalla makaaminen 2 minuuttia 2
2. Seuraaminen
3. Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno seur. yht. 3
4. Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 3
5. Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 
6. Ohjattu noutaminen 3
7. Tunnistusnouto 3
8. Kauko-ohjaus 4
9. Kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja esteen yli hyppääminen 3
10. Kokonaisvaikutus 2      
yht 320

Erikoisvoittajaluokka liikkeet ja kerroin
1. Paikalla istuminen 2 minuuttia 2
2. Paikalla makaaminen 1 minuutti ja luoksetulo 2
3. Seuraaminen 4
4. Seisominen, istuminen ja maahanmeno sekä luoksetulo seuraamisen yhteydessä 3
5. Luoksetulo ja pysäytykset seisomaan/istumaan/maahan 3
6. Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 4 
7. Ohjattu noutaminen 3
8. Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten 4
9. Tunnistusnouto 3
10. Kauko-ohjaus 4 
yht.      320
_____________________________
Typistetysti

Alokasluokka 

ALO – 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4
Koirat tuodaan liikkeeseen kytkettynä. Talutin otetaan pois, kun koirat ovat liikkeen aloituspaikassa perusasennossa. Talutin laitetaan koiralta näkymättömiin, mutta koirille tulee jättää kaulapanta. Ryhmässä vähintään kolme koiraa, enintään viisi. 
Kaikki ohjaajat seisovat rivissä noin 4 metrin välein koirat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa”. Ohjaajat käskevät koirat perusasennosta maahan yksi kerrallaan, aloittaen rivin vasemmasta päästä ja edeten rivin oikeaan päähän. Ohjaajat siirtyvät yhdessä noin 15 metrin päähän koirista ja kääntyvät koiriaan kohti. Ajan laskeminen aloitetaan, kun kaikki ohjaajat ovat osoitetussa paikassa. Yhden minuutin (1 min) jälkeen ohjaajat palaavat koiriensa viereen. Koirat käsketään perusasentoon oikealta vasemmalle niin, että ensimmäisenä maahan mennyt koira nousee viimeisenä perusasentoon. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”.
 
ALO – 2 Seuraaminen Kerroin 3 Käskyt: Seuraa
Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta liikkeenohjaajan ohjeiden mukaan. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. Seuraamiskaavio sisältää kävelyosuudessa käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Seuraamiskaavio sisältää myös hitaan osuuden ja juoksuosuuden ilman käännöksiä ja pysähdyksiä. Kaavio ei sisällä käännöksiä paikallaan eikä askelia eri suuntiin.
 
ALO – 3 Maahanmeno seuraamisen yhteydessä Kerroin 2 Käskyt: Seuraa – maahan – istu                      

Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta liikkeenohjaajan ohjeiden mukaan ja mennä käskystä maahan ohjaajan jatkaessa matkaa kohti noin 20 metrin päässä olevaa merkkikartiota. Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta kartiolla/merkillä tehtävää täyskäännöstä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Noin 10 metrin jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan itse pysähtymättä. Ohjaaja jatkaa kulkuaan noin 10 metriä ja kääntyy koiraa kohti. Noin kolmen sekunnin kuluttua ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. 

 
ALO – 4 Luoksetulo Kerroin 3 Käskyt: Paikka – tänne (– sivulle)
Koiran tulee jäädä perusasentoon aloituspaikkaan ja tulla ohjaajan eteen tai sivulle kutsusta. Kaikki vaiheet, lukuun ottamatta ohjaajan kääntymistä kartiolla / merkillä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Suoritusohje: Ohjaaja jättää koiran istumaan ja kävelee noin 15 metriä osoitettuun paikkaan (kartion/merkin luo) ja kääntyy koiraa kohti. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen eteen tai perusasentoon. Ohjaaja voi liittää kutsuun myös koiran nimen, mutta nimi ja käsky on annettava nopeasti peräkkäin niin, ettei niistä muodostu kahta erillistä käskyä.
 
ALO – 5 Noutoesineen pitäminen Kerroin 2 Käskyt: Pidä – irti
Liikkeen kaikki vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Noutoesinettä pitäessään koira on joko perusasennossa ohjaajan vieressä tai istuu ohjaajan edessä. Ohjaaja ilmoittaa, kumpaa menettelyä hän noudattaa. Jos koira suorittaa liikkeen ohjaajan edessä, ohjaaja siirtyy koiran eteen. Liikkeessä käytetään ohjaajan omaa tai järjestäjän varaamaa puista noutoesinettä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa ohjaajalle noutoesineen. Ohjaaja antaa liikkeenohjaajan käskystä noutoesineen koiralle. Koira ottaa esineen ja pitää sitä suussaan noin 5 sekuntia. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Käsky” ja ohjaaja käskee koiran irrottamaan otteensa noutoesineestä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”.
 
ALO – 6 Kauko-ohjaus Kerroin 2 Käskyt: Maahan (– paikka) – istu– maahan– istu

 Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä. Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1–1,2 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa kaksi kertaa (istu – maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti, ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen käsimerkkien, kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulojen tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään ja antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein.

 
ALO – 7 Estehyppy Kerroin 2 Käskyt: Paikka – hyppy (– sivulle)
Avonaisen hyppyesteen molemmin puolin merkitään kahden metrin ja neljän metrin etäisyydet esteestä. Esteen korkeuden tulee olla noin koiran säkäkorkeus. Maksimikorkeus on kuitenkin 50 cm. Esteen rima ei saa olla kiinteästi asennettu vaan sen tulee pudota, jos koira selkeästi koskettaa siihen hypätessään. Liikkeen kaikki vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja saa valita liikkeen aloituspaikan esteen edestä, noin 2–4 metrin päässä esteestä. Liike alkaa, kun ohjaaja on aloituspaikassa ja koira perusasennossa. Ohjaaja jättää koiran istumaan, kävelee esteen toiselle puolelle valitsemalleen etäisyydelle esteestä (2–4 metrin väliltä), kääntyy koiraa kohti ja kutsuu koiran hyppäämään esteen yli. Koiran tulee kutsusta hypätä esteen yli ja tulla perusasentoon.
 
ALO – 8 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeiden aikana että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan.

Avoin luokka  

AVO – 1 Paikalla istuminen 1 minuutti, ohjaajat näkyvissä Kerroin 3 Käskyt: Istu – paikka

 Koirat tuodaan liikkeeseen kytkettynä. Talutin otetaan pois, kun koirat ovat liikkeen aloituspaikassa perusasennossa. Talutin laitetaan koiralta näkymättömiin, mutta sille tulee jättää kaulain. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Koirat komennetaan istumaan, ne jätetään ja niiden luokse palataan liikkeenohjaajan luvalla. Koirien tulee istua paikallaan 1 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkyvissä noin 15 metrin päässä. Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein koirat perusasennossa ja kytkemättöminä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa – jätetään koirat” Ohjaajat siirtyvät yhtä aikaa noin 15 metrin päähän koirista (kehän laidalle) ja kääntyvät koiriaan kohti. Yhden minuutin (1 min) jälkeen ohjaajat siirtyvät koiriensa taakse. Ohjaajat ohittavat koiransa noin 0,5 metrin etäisyydeltä koiran jäädessä ohjaajan vasemmalle puolelle ja asettuvat seisomaan noin 3 metriä koiransa taakse rintamasuunta koiraa kohti. Luvan saatuaan ohjaajat siirtyvät koiriensa viereen. Liike päättyy, kun ohjaajat ovat palanneet koiriensa luo ja liikkeenohjaaja on ilmoittanut ”Liike päättyy – Kiitos”.

 
AVO – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa
Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta. Kaikki liikkeen vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla ja ohjeiden mukaan. Seuraamisen tavoitteena on, että koira seuraa ohjaajan vasemmalla sivulla halukkaasti, aktiivisesti ja pitäen kontaktia ohjaajaan. Koiran ja ohjaajan tulee liikkua yhdensuuntaisesti. Koiran tulee seurata lapa ohjaajan polven kohdalla ja sen rintamasuunnan tulee olla sama kuin ohjaajan (ohjaajan kulkusuunnan), sen tulee säilyttää sijaintinsa ja pienen etäisyyden ohjaajaan koko seuraamisliikkeen ajan. Seuraamiskaavio sisältää kävelyosuudessa käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Juoksuosuudessa  käännökset tehdään vain oikeaan. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin.  ”Seuraa”-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa. Aikaehdotus: Noin 1 minuutti.
 
AVO – 3 Pysähtyminen (seiso/istu/maahan) seuraamisen yhteydessä Kerroin 3 Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – istu 
Tuomari/liikkeenohjaaja ilmoittaa asennon ohjaajille ennen kokeen / koeluokan alkamista. Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta kartiolla/merkillä tehtävää täyskäännöstä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja ja koira etenevät normaalivauhtia suoraa linjaa aloituspaikalta. Noin 10 metrin jälkeen ohjaaja käskee, pysähtymättä itse, koiran seisomaan/istumaan/maahan ja koiran tulee tehdä haluttu asento välittömästi. Toistettu seiso/istu/maahan käsky hylkää liikkeen. Ohjaaja jatkaa kulkuaan noin 10 metriä kohti kääntymispaikkaa (paikka merkitään). Ohjaaja kääntyy (itsenäisesti) koiraa kohti ja pysähtyy. Noin kolmen sekunnin kuluttua ohjaaja kävelee kohti koiraa, ohittaen sen noin 0,5 metrin etäisyydeltä siten, että koira jää ohjaajan vasemmalle puolelle ja siirtyy noin 1–2 metriä koiran taakse, kääntyy ympäri ja palaa koiran viereen sekä käskee koiran perusasentoon.
 
AVO – 4 Luoksetulo Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – (sivulle)
Koiran tulee jäädä makuulle aloituspaikkaan ja tulla ohjaajan eteen tai sivulle kutsusta. Kaikki vaiheet, lukuun ottamatta ohjaajan kääntymistä kartiolla / merkillä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja käskee koiran maahan, jättää koiran ja kävelee 20–25 metriä osoitettuun suuntaan (kartion/merkin luo), kääntyy koiraa kohti ja kutsuu koiran luokseen, eteen istumaan tai perusasentoon.
 
AVO – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno Kerroin 4 Käskyt: Eteen – oikea/vasen– (seiso) – maahan – istu
Käsimerkkiä saa käyttää yhdessä suullisen käskyn kanssa, kun koira on etäällä ohjaajasta. Tämä koskee myös “seiso”- ja “maahan”-käskyjä.
Kuvaus: Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 15 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen.
 
AVO – 6 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan (– paikka) – istu– maahan – istu– maahan – istu
Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.
Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 5 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään ja antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. (istu – maahan – istu – maahan).
 
AVO – 7 Puisen esineen noutaminen esteen yli hypäten Kerroin 4 Käskyt: Hyppy – nouda – irti (– sivulle)
Ohjaaja saa käyttää omaa puista noutoesinettä, joka pitää hyväksyttää tuomarilla. Sopivia noutoesineitä pitää olla järjestäjällä tarjolla. Esteen korkeus (umpinainen este) säädetään koiran säkäkorkeuden mukaan, kuitenkin korkeintaan noin 50 cm. Ohjaaja asettuu seisomaan noin 2–4 metrin päähän esteestä (ohjaajan valinta) koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa noutoesineen ohjaajalle. Liike päättyy, kun koira on takaisin perusasennossa ja koira on luovuttanut ohjaajalle noutoesineen ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”.
 
AVO – 8 Kartioryhmän kiertäminen ja paluu perusasentoon Kerroin 4 Käskyt: Kierrä – oikea/vasen (– sivulle)
Ryhmä merkkikartioita (3–6 kpl., noin 40–50 cm korkeita) sijoitetaan n. 10 m etäisyydelle aloituspaikasta. Avoimessa luokassa ei kartioiden välien tule olla kovin suuria, jotta koiralle ei tule houkutusta juosta kartioiden välistä. Mikäli koira tarvitsee lisäohjausta, samanaikainen käsimerkki on sallittu. Ohjaaja seisoo koira perusasennossa rintamasuunta kohti kymmenen metrin päässä oleva kartioryhmää. Ohjaaja lähettää, liikkeenohjaajan luvalla, koiran kiertämään kartiot. Koiran tulee kiertää kartiot ja palata ohjaajan luokse. Koira saa kiertää ne joko myötä- tai vastapäivään.
 
AVO – 9 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeissä että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan.
______________________________
 Tarkempi kuvaus alemmista luokista:

Alokasluokka 

ALO – 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4
Koirat tuodaan liikkeeseen kytkettynä. Talutin otetaan pois, kun koirat ovat liikkeen aloituspaikassa perusasennossa. Talutin laitetaan koiralta näkymättömiin, mutta koirille tulee jättää kaulapanta. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme koiraa, mutta ei enempää kuin viisi koiraa. Koirien tulee maata paikallaan 1 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkyvissä noin 15 metrin päässä. Koirat komennetaan maahan ja istumaan yksitellen liikkeenohjaajan luvalla ja ohjeiden mukaan.
Liike alkaa, kun kaikki ohjaajat seisovat rivissä noin 4 metrin välein koirat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa”. Ohjaajat käskevät koirat perusasennosta maahan yksi kerrallaan, aloittaen rivin vasemmasta päästä ja edeten rivin oikeaan päähän. Ohjaajat siirtyvät yhdessä noin 15 metrin päähän koirista ja kääntyvät koiriaan kohti. Ajan laskeminen aloitetaan, kun kaikki ohjaajat ovat osoitetussa paikassa. Yhden minuutin (1 min) jälkeen ohjaajat palaavat koiriensa viereen. Koirat käsketään perusasentoon oikealta vasemmalle niin, että ensimmäisenä maahan mennyt koira nousee viimeisenä perusasentoon. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”.
Arvosteluohje: Mikäli koira reagoi ennen ohjaajan käskyä, menee maahan tai nousee perusasentoon toisen ohjaajan käskystä, korkein mahdollinen arvosana on 8. Mikäli koira toimii itsenäisesti (menee maahan tai nousee istumaan), korkein arvosana on 7. Mikäli koira reagoi ennenaikaisesti, sen tulee pysyä ottamassaan asennossa (maassa tai perusasennossa). Mikäli koira ei maahan mentyään pysy asennossa liikkeen alussa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Arvosanaa alennetaan (3–5):llä, mikäli koira nousee istumaan tai liikkuu/ryömii alle mittansa. Jos koira nousee istumaan ja istuu koko suorituksen ajan, korkein mahdollinen arvosana on 5. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan sen jälkeen, kun 1 min on kulunut ja ohjaajat on käsketty menemään koiriensa taakse, korkein mahdollinen arvosana on 7 Kaikenlainen koiran liikkuminen alentaa arvosanaa. Rauhattomuus, kuten painon siirtäminen puolelta toiselle tai jalalta toiselle, alentaa arvosanaa. Koira saa liikuttaa päätään ja katsoa ympärilleen sekä osoittaa kiinnostusta, mikäli kehässä tai sen ulkopuolella on häiriötä tai kuuluu ääniä. Tämän ei kuitenkaan tulisi vaikuttaa rauhattomuudelta tai levottomuudelta. Arvosanaan vaikuttavat koiran rintamasuunta ja makuuasento. Koira saa laskea päänsä ja takaraajojen lonkka-asento on sallittu, mutta esimerkiksi kyljellään tai selällään makaaminen alentavat arvosanaa (3–5):llä.  Vinkuminen ja haukkuminen alentavat selvästi arvosanaa. Jos koira haukahtaa 1–2 kertaa, arvosanaa alennetaan (1–2):lla. Jos koira haukkuu useampaan otteeseen, alennetaan arvosanaa (3–5):llä ja jos haukkuminen on jatkuvaa, liike hylätään. Sama koskee vinkumista. Jos koira ei nouse käskystä istumaan perusasentoon, korkein mahdollinen arvosana on 8. Ohjaajia tulee muistuttaa, että kovaääniset käskysanat voivat häiritä kanssakilpailijoita ja alentavat arvosanaa. Mikäli koira nousee liikkeen aikana ja lähestyy toista koiraa siten, että se voi häiritä toisen koiran suoritusta tai aiheuttaa tappelun, tulee liike keskeyttää ja järjestää uudelleen ilman häiriön aiheuttanutta koiraa. Häiriön aiheuttaneen koiran koesuoritus hylätään ja se ei saa jatkaa koetta. Katso sääntöjen (A) kohdat 11.2 ja 11.5 sekä järjestämisohjeen (B1) kohta 21 (tauon määrääminen ja kilpailukiellon esittäminen). Liike hylätään, jos • jos koiraa ei saada perusasentoon tai aloitusasentoon, • koira nousee seisomaan ennen kuin aika on täysi, • koira liikkuu paikaltaan enemmän kuin yhden mittansa ennen kuin aika on täysi, • koira haukkuu/vinkuu häiritsevästi lähes koko suorituksen ajan.
 
ALO – 2 Seuraaminen Kerroin 3 Käskyt: Seuraa
Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta liikkeenohjaajan ohjeiden mukaan. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. Seuraamiskaavio sisältää kävelyosuudessa käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Seuraamiskaavio sisältää myös hitaan osuuden ja juoksuosuuden ilman käännöksiä ja pysähdyksiä. Kaavio ei sisällä käännöksiä paikallaan eikä askelia eri suuntiin. Liikkumisnopeudessa normaalin käynnin, hitaan käynnin ja juoksuosuuksien välillä tulee olla selvä ero. Suoritusohje: Seuraaminen kuvataan yleisissä ohjeissa tarkemmin. Katso § 27–33, joissa on suoritusohjeita ja § 63, jossa on arvosteluohjeita. Koiran tulee seurata halukkaasti ohjaajan vasemmalla sivulla, koiran lapa ohjaajan polven kohdalla ja rintamasuunta ohjaajan mukaisena. Koiran ja ohjaajan väliin tulee jäädä pieni, mutta kuitenkin havaittava väli. ”Seuraa”-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Ohjaajan tulee liikkua luonnollisesti liikkeen aikana. Liikkumisnopeuksissa normaalin käynnin, hitaan käynnin ja juoksuosuuksien välillä tulee olla selvät erot. Ohjaaja voi valita tekeekö täyskäännökset vasemmalle vai oikealle. Nk. ”saksalainen täyskäännös vasemmalle” on myös hyväksytty, ts. koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolelta ja tekee käännöksen pysyen hyvin ohjaajan vieressä. Arvosteluohje: Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua tarkemmin. Kts kohdat § 27–33 ja § 63. Näitä tulee noudattaa, mutta tulee myös ottaa huomioon arvostelussa, että kyse on alokasluokasta. Arvostelussa on otettava huomioon kokonaisuus. Kaikenlainen poikkeaminen toivotusta ihannesuorituksesta, kuten vinkuminen, haukkuminen, hyppiminen, leikkiminen, hidastelu ja edistäminen sekä vinot seuraamis- ja perusasennot, alentavat arvosanaa. Arvosanaa alennetaan, mikäli koira seuraa liian tiivisti /liian lähellä ohjaajaa. Arvosanaa alennetaan enemmän, mikäli koira häiritsee tai estää ohjaajan liikkumista. Ohjaajaan nojaaminen tai törmääminen ovat virheitä. Ylimääräiset käskyt tulee huomioida arvosanassa. Vinot perusasennot alentavat arvosanaa (1–3):lla ja, mikäli koira ei tee yhtään perusasentoa, on arvosana korkeintaan 7. Hidastaminen ja pysähtyminen ennen tai jälkeen käännöksiä tai käännösten aikana alentavat arvosanaa. Liike hylätään, jos • koira toistamiseen jää selvästi jälkeen ohjaajasta/pysähtyy, • koira jättää ohjaajan tai karkaa ohjaajan luota, • koira seuraa suurimman osan matkasta yli metrin päässä toivotusta seuraamispaikasta, • koira seuraa luonnottomassa asennossa.
 
ALO – 3 Maahanmeno seuraamisen yhteydessä Kerroin 2 Käskyt: Seuraa – maahan – istu
Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta liikkeenohjaajan ohjeiden mukaan ja mennä käskystä maahan ohjaajan jatkaessa matkaa kohti noin 20 metrin päässä olevaa merkkikartiota. Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta kartiolla/merkillä tehtävää täyskäännöstä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla.
Suoritusohje: Ohjaaja ja koira etenevät normaalivauhtia suoraa linjaa aloituspaikalta. Noin 10 metrin jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan itse pysähtymättä. Ohjaaja jatkaa kulkuaan noin 10 metriä ja kääntyy koiraa kohti. Noin kolmen sekunnin kuluttua ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. 
Jättöliikkeissä arvosanan alennus väärästä asennosta on eri kuin muissa liikkeissä. ALO- (ja AVO-) luokissa väärä asento hylkää liikkeen. Mahdollinen lisäkäsky, joka tulee antaa välittömästi (max. 2 askelta), alentaa arvosanaa 1:llä. Käsimerkin käyttö tehosteena ja vartaloavut alentavat arvosanaa (1–5):llä. Maahanmenon hitaus ja rintamasuunnan vinous alentavat arvosanaa (1–4):llä. Koiran liikkuminen käskyn jälkeen alentaa arvosanaa (1–5):llä. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen kuin ohjaaja on kääntynyt koiraan päin, on arvosana korkeintaan 5. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen kuin ohjaaja palaa koiran viereen, korkein mahdollinen arvosana on 8. Mikäli koira heti ohjaajan käännyttyä vaihtaa asentoaan, voi arvosanaksi antaa korkeintaan 7. Mikäli se siirtyy paikaltaan tai tulee vastaan 1 x mittansa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Puutteellinen seuraaminen alentaa arvosanaa (1–2):lla. Liike hylätään, jos • koira pysähtyy ennen käskyä, • ohjaaja pysähtyy ennen käskyn antamista tai käskyn antamisen yhteydessä, • väärä asento, koira ei käy maassa, • koira liikkuu käskyn jälkeen yli yhden oma mittansa ennen kuin ohjaaja on kääntynyt, • koira tulee vastaan yli yhden oma mittansa.
 
ALO – 4 Luoksetulo Kerroin 3 Käskyt: Paikka – tänne (– sivulle)
Koiran tulee jäädä perusasentoon aloituspaikkaan ja tulla ohjaajan eteen tai sivulle kutsusta. Kaikki vaiheet, lukuun ottamatta ohjaajan kääntymistä kartiolla / merkillä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Suoritusohje: Ohjaaja jättää koiran istumaan ja kävelee noin 15 metriä osoitettuun paikkaan (kartion/merkin luo) ja kääntyy koiraa kohti. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen eteen tai perusasentoon. Ohjaaja voi liittää kutsuun myös koiran nimen, mutta nimi ja käsky on annettava nopeasti peräkkäin niin, ettei niistä muodostu kahta erillistä käskyä. Arvosteluohje: Koiran tulee noudattaa kutsua halukkaasti. Koiran tulee liikkua ripeästi, vähintään ripeää ravia, ja säilyttää sama askellaji. Haluton luoksetulo on merkittävä virhe. Koiran rotu ja rakenne tulee huomioida nopeutta arvosteltaessa. Mikäli koira nousee seisomaan tai istumaan tai siirtyy paikaltaan alle oman mittansa verran vaihtamatta asentoaan ennen kutsua, korkein mahdollinen arvosana on 8. Mikäli koira nousee seisomaan ja liikkuu alle mittansa verran, korkein mahdollinen arvosana on 7. Mikäli koira siirtyy paikaltaan yli yhden mittansa ennen kutsua, suoritus hylätään (=0). Mikäli koira noudattaa vasta toistettua kutsua, korkein mahdollinen arvosana on 8.  Mikäli ohjaaja poistuu koiran luota juosten, arvosanaa alennetaan 2:lla. Varaslähdöstä arvosanaa alennetaan (2–4):llä. Haluton luoksetulo alentaa arvosanaa (2–5):llä. Jos koira törmää ohjaajaan, arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Liike hylätään, jos • koira ei noudata toistakaan kutsua, • koira liikkuu lähtöpaikalta yli oman mittansa ennen kutsua.
 
ALO – 5 Noutoesineen pitäminen Kerroin 2 Käskyt: Pidä – irti
Liikkeen kaikki vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Noutoesinettä pitäessään koira on joko perusasennossa ohjaajan vieressä tai istuu ohjaajan edessä. Ohjaaja ilmoittaa, kumpaa menettelyä hän noudattaa. Jos koira suorittaa liikkeen ohjaajan edessä, ohjaaja siirtyy koiran eteen. Liikkeessä käytetään ohjaajan omaa tai järjestäjän varaamaa puista noutoesinettä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa ohjaajalle noutoesineen. Ohjaaja antaa liikkeenohjaajan käskystä noutoesineen koiralle. Koira ottaa esineen ja pitää sitä suussaan noin 5 sekuntia. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Käsky” ja ohjaaja käskee koiran irrottamaan otteensa noutoesineestä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”. Koiran ei tarvitse siirtyä perusasentoon sivulle. Mikäli koira pudottaa noutoesineen, ei koiran tarvitse sitä nostaa, eikä noutoesinettä anneta koiralla takaisin. Ohjaaja nostaa noutoesineen ja luovuttaa sen liikkeenohjaajalle. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”. Arvosteluohje: Arvosanaan vaikuttaa koiran halukkuus tarttua noutoesineeseen. Jos koira tarttuu noutoesineeseen ennen käskyä, korkein mahdollinen arvosana on 8. Jos koira pudottaa esineen ennen irrotuskäskyä, arvosanaa alennetaan (3–5):llä. Jos koira vaihtaa asentoa, korkein mahdollinen arvosana on 8. Esineen pureskelu tai sillä leikittely, voimakkuudesta riippuen, alentaa arvosanaa (1–5):llä. Mikäli esine putoaa luovutuksen yhteydessä, korkein mahdollinen arvosana on 8. Mikäli koira ei heti käskystä irrota ja luovuta noutoesinettä, alennetaan arvosanaa (2–5):llä. Jos koira poistuu noutoesineen saatuaan paikaltaan, mutta se saadaan yhdellä kutsulla palaamaan noutoesineen kanssa perusasentoon tai ohjaajan eteen, korkein mahdollinen arvosana on 6. Jos koira ei tule kutsusta luokse, liike hylätään. Liike hylätään, jos • koira ei suostu ottamaan esinettä toisellakaan käskyllä, • koira poistuu ohjaajan luota esineen kanssa, eikä sitä saada yhdellä kutsulla tulemaan esineen kanssa takaisin perusasentoon tai ohjaajan eteen, • koira ei luovuta noutoesinettä toisellakaan irrotuskäskyllä.
 
ALO – 6 Kauko-ohjaus Kerroin 2 Käskyt: Maahan (– paikka) – istu– maahan– istu
Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä. Kuvaus: Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1–1,2 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa kaksi kertaa (istu – maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti, ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen käsimerkkien, kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulojen tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään ja antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Suoritusohje: Liikkeen kaikki vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja käskee koiransa maahan siten, että aloituspaikalla rajalinja on koiran takana (tangeeraa koiraa). Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 2 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Koiran pitää vaihtaa asentoaan kaksi kertaa ohjaajan käskyjen mukaisesti ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Asennonvaihtojen järjestys on istu – maahan ja viimeinen asennonvaihtokäsky on näin ollen ”maahan”. Viimeisen ”maahan”- käskyn jälkeen ohjaaja palaa koiransa viereen ja käskee sen perusasentoon. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran asennonvaihtojen nopeutta, asentojen selkeyttä ja sitä miten hyvin koira pysyy kussakin asennossa sekä sitä, miten hyvin se pysyy alkuperäisellä paikallaan. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, että koira ei liiku yhteensä enempää kuin oman mittansa aloituspaikasta mihinkään suuntaan. Koiran liikkumat matkat lasketaan yhteen (eteen- ja taaksepäin, sekä sivusuuntaan jne.). Jos koira liikkuu yhden mittansa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Jos koira jättää suorittamatta toisen asennonvaihdon, korkein mahdollinen arvosana on 6. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen kuin ohjaaja palaa koiran viereen, korkein mahdollinen arvosana on 8. Kolmas käsky asennonvaihtoon on sallittu, mutta tätä asentoa ei hyväksytä. Ensimmäinen asennonvaihdon yhteydessä annettava lisäkäsky alentaa arvosanaa 2:llä. Seuraavassa asennonvaihdossa tarvittavat lisäkäsky alentaa arvosanaa 1:llä. Ohjaajan korostetut suulliset käskyt ja korostetut tai pitkäkestoiset käsimerkit ja vartaloavut alentavat arvosanaa. Eriaikaiset suullinen käsky ja käsimerkki alentavat arvosanaa. Liike hylätään, jos • koira ei suorita kumpaakaan asennonvaihtoa, • koira liikkuu paikaltaan yli oman mittansa yhteensä, • koira ei ole noudattanut kauko-ohjausta aloitettaessa kolmattakaan ”istu” -käskyä.
 
ALO – 7 Estehyppy Kerroin 2 Käskyt: Paikka – hyppy (– sivulle)
Avonaisen hyppyesteen molemmin puolin merkitään kahden metrin ja neljän metrin etäisyydet esteestä. Esteen tulee olla järjestämisohjeen kohdassa 23.2.3 kuvatun mukainen. Esteen korkeuden tulee olla noin koiran säkäkorkeus. Maksimikorkeus on kuitenkin 50 cm. Esteen rima ei saa olla kiinteästi asennettu vaan sen tulee pudota, jos koira selkeästi koskettaa siihen hypätessään. Suoritusohje: Liikkeen kaikki vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja saa valita liikkeen aloituspaikan esteen edestä, noin 2–4 metrin päässä esteestä. Liike alkaa, kun ohjaaja on aloituspaikassa ja koira perusasennossa. Ohjaaja jättää koiran istumaan, kävelee esteen toiselle puolelle valitsemalleen etäisyydelle esteestä (2–4 metrin väliltä), kääntyy koiraa kohti ja kutsuu koiran hyppäämään esteen yli. Koiran tulee kutsusta hypätä esteen yli ja tulla perusasentoon. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä, koiran tempoa ja siirtymistä lyhintä reittiä ohjaajan viereen perusasentoon. Mikäli ”hyppy” käsky toistetaan, alennetaan arvosanaa 1:llä. Kolmas käsky hylkää liikkeen. Mikäli koira ennakoi ”hyppy” käskyä arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Jos koira koskettaa rimaa edes kevyesti tai jos koira pudottaa riman, korkein mahdollinen arvosana on 8. Liike hylätään, jos koira ponnistaa esteen päältä/päälle, kaataa esteen, tai rikkoo esteen. Liike hylätään, jos • koira ylittää esteen ennen liikkeen alkua • koira toiminnallaan rikkoo/kaataa koko esteen • koira pudottaa riman ennen kuin se hyppää esteen • koira yrittää ponnistaa esteen päältä • este kaatuu koiran törmäyksen takia • koira alittaa tai kiertää esteen. 
 
ALO – 8 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeiden aikana että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan. Mikäli koira ei ole hallinnassa ja poistuu ohjaajan luota liikkeiden aikana tai niiden välissä (edes kerran), mutta pysyy kehän sisäpuolella ja palaa ohjaajan luo kutsusta (korkeintaan kaksi), korkein mahdollinen arvosana on 7. Mikäli koira poistuu kerran kehästä, mutta palaa kutsusta (korkeintaan kaksi kutsua), kokonaisvaikutuksen korkein mahdollinen arvosana on 5. Mikäli koira tekee tarpeensa kehässä, kokonaisvaikutus on hylätty. Huomaa, että korkeampaa arvosanaa ei voi antaa kokonaisvaikutuksesta, mikäli koira on tehnyt sellaisia virheitä, joissa ylin mahdollinen arvosana on määritelty. Tämä koskee myös tilanteita, joissa useampi tuomari arvostelee kokonaisvaikutuksen ja tuomareiden antamien kokonaisvaikutuksien keskiarvo lasketaan ja keskiarvo olisi korkeampi kuin ko. virheestä määritelty korkein mahdollinen arvosana. Kokonaisvaikutus hylätään (=0), jos • koira poistuu ohjaajan luota hallitsemattomasti, eikä tule kutsusta takaisin (2 kutsua), • koira poistuu kehästä, eikä tule kutsusta takaisin (2 kutsua), • koira poistuu kehästä toistamiseen, • koira tekee tarpeensa kehässä.
 
Avoin luokka 
AVO – 1 Paikalla istuminen 1 minuutti, ohjaajat näkyvissä Kerroin 3 Käskyt: Istu – paikka
Koirat tuodaan liikkeeseen kytkettynä. Talutin otetaan pois, kun koirat ovat liikkeen aloituspaikassa perusasennossa. Talutin laitetaan koiralta näkymättömiin, mutta sille tulee jättää kaulain. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Koirat komennetaan istumaan, ne jätetään ja niiden luokse palataan liikkeenohjaajan luvalla. Koirien tulee istua paikallaan 1 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkyvissä noin 15 metrin päässä.
Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein koirat perusasennossa ja kytkemättöminä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa – jätetään koirat” Ohjaajat siirtyvät yhtä aikaa noin 15 metrin päähän koirista (kehän laidalle) ja kääntyvät koiriaan kohti. Yhden minuutin (1 min) jälkeen ohjaajat siirtyvät koiriensa taakse. Ohjaajat ohittavat koiransa noin 0,5 metrin etäisyydeltä koiran jäädessä ohjaajan vasemmalle puolelle ja asettuvat seisomaan noin 3 metriä koiransa taakse rintamasuunta koiraa kohti. Luvan saatuaan ohjaajat siirtyvät koiriensa viereen. Liike päättyy, kun ohjaajat ovat palanneet koiriensa luo ja liikkeenohjaaja on ilmoittanut ”Liike päättyy – Kiitos”.
 
AVO – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa
Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua. (Katso yleiset suoritusohjeet § 27-33 ja arvosteluohjee §63) Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta. Kaikki liikkeen vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla ja ohjeiden mukaan. Seuraamisen tavoitteena on, että koira seuraa ohjaajan vasemmalla sivulla halukkaasti, aktiivisesti ja pitäen kontaktia ohjaajaan. Koiran ja ohjaajan tulee liikkua yhdensuuntaisesti. Koiran tulee seurata lapa ohjaajan polven kohdalla ja sen rintamasuunnan tulee olla sama kuin ohjaajan (ohjaajan kulkusuunnan), sen tulee säilyttää sijaintinsa ja pienen etäisyyden ohjaajaan koko seuraamisliikkeen ajan. Ohjaajan ja koiran tulee liikkua luonnollisesti. Ohjaaja voi valita tekeekö täyskäännökset vasemmalle vai oikealle. Nk. ”saksalainen täyskäännös vasemmalle” on myös hyväksytty, ts. koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolelta, kunhan koira tekee käännöksen tiiviisti ohjaajan vieressä pysyen. Avo-luokan seuraamiskaavio sisältää kävelyosuudessa käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Seuraamiskaavio sisältää myös juoksuosuuden, mutta käännökset tehdään vain oikeaan. Liikkumisnopeudessa normaalin käynnin ja juoksuosuuksien välillä tulee olla selvä ero. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. ”Seuraa”-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Aikaehdotus: Noin 1 minuutti.
 
AVO – 3 Pysähtyminen (seiso/istu/maahan) seuraamisen yhteydessä Kerroin 3 Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – istu
Tuomari päättää, minkä kolmesta asennosta, seiso/istu/maahan, koiran tulee tehdä. Tuomari/liikkeenohjaaja ilmoittaa asennon ohjaajille ennen kokeen / koeluokan alkamista. Asento on sama kaikille avoimen luokan kilpailijoille. Suoritusohje: Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta kartiolla/merkillä tehtävää täyskäännöstä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja ja koira etenevät normaalivauhtia suoraa linjaa aloituspaikalta. Noin 10 metrin jälkeen ohjaaja käskee, pysähtymättä itse, koiran seisomaan/istumaan/maahan ja koiran tulee tehdä haluttu asento välittömästi. Toistettu seiso/istu/maahan käsky hylkää liikkeen. Ohjaaja jatkaa kulkuaan noin 10 metriä kohti kääntymispaikkaa (paikka merkitään). Ohjaaja kääntyy (itsenäisesti) koiraa kohti ja pysähtyy. Noin kolmen sekunnin kuluttua ohjaaja kävelee kohti koiraa, ohittaen sen noin 0,5 metrin etäisyydeltä siten, että koira jää ohjaajan vasemmalle puolelle ja siirtyy noin 1–2 metriä koiran taakse, kääntyy ympäri ja palaa koiran viereen sekä käskee koiran perusasentoon.
 
AVO – 4 Luoksetulo Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – (sivulle)
Koiran tulee jäädä makuulle aloituspaikkaan ja tulla ohjaajan eteen tai sivulle kutsusta. Kaikki vaiheet, lukuun ottamatta ohjaajan kääntymistä kartiolla / merkillä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja käskee koiran maahan, jättää koiran ja kävelee 20–25 metriä osoitettuun suuntaan (kartion/merkin luo), kääntyy koiraa kohti ja kutsuu koiran luokseen, eteen istumaan tai perusasentoon.
 
AVO – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno Kerroin 4 Käskyt: Eteen – oikea/vasen– (seiso) – maahan – istu Käsimerkkiä saa käyttää yhdessä suullisen käskyn kanssa, kun koira on etäällä ohjaajasta. Tämä koskee myös “seiso”- ja “maahan”-käskyjä.
Kuvaus: Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 15 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen.
 
AVO – 6 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan (– paikka) – istu– maahan – istu– maahan – istu Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.
Kuvaus: Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa neljä kertaa (istu – maahan – istu – maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti, ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään ja antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein.
Suoritusohje: Ohjaaja käskee koiransa maahan siten, että aloituspaikalla rajalinja on koiran takana (tangeeraa koiraa). Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 5 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin
 
AVO – 7 Puisen esineen noutaminen esteen yli hypäten Kerroin 4 Käskyt: Hyppy – nouda – irti (– sivulle)
Suoritusohje: Ohjaaja saa käyttää omaa puista noutoesinettä, joka pitää hyväksyttää tuomarilla. Sopivia noutoesineitä pitää olla järjestäjällä tarjolla. Esteen korkeus (umpinainen este) säädetään koiran säkäkorkeuden mukaan, kuitenkin korkeintaan noin 50 cm. Ohjaaja asettuu seisomaan noin 2–4 metrin päähän esteestä (ohjaajan valinta) koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa noutoesineen ohjaajalle. Liike päättyy, kun koira on takaisin perusasennossa ja koira on luovuttanut ohjaajalle noutoesineen ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”.
 
AVO – 8 Kartioryhmän kiertäminen ja paluu perusasentoon Kerroin 4 Käskyt: Kierrä – oikea/vasen (– sivulle)
Kuvaus: Ryhmä merkkikartioita (3–6 kpl., noin 40–50 cm korkeita) sijoitetaan n. 10 m etäisyydelle aloituspaikasta. Avoimessa luokassa ei kartioiden välien tule olla kovin suuria, jotta koiralle ei tule houkutusta juosta kartioiden välistä. Koira ei saa nähdä kartioiden sijoittamista, joten kartiot pitää asettaa paikoilleen ennen kuin ohjaaja on aloituspaikassa. Suoritusohje: Suullista käskyä pitää käyttää. Ohjaaja päättää mahdollisten ohjauskäskyjen (lisäkäskyjen) antamisesta ja, mikäli koira tarvitsee lisäohjausta, samanaikainen käsimerkki on sallittu. Ohjaaja seisoo koira perusasennossa rintamasuunta kohti kymmenen metrin päässä oleva kartioryhmää. Ohjaaja lähettää, liikkeenohjaajan luvalla, koiran kiertämään kartiot. Koiran tulee kiertää kartiot ja palata ohjaajan luokse. Koira saa kiertää ne joko myötä- tai vastapäivään.
 
AVO – 9 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeissä että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan.
___________________________

 

Avoin luokka tarkemmin
AVO – 1 Paikalla istuminen 1 minuutti, ohjaajat näkyvissä Kerroin 3 Käskyt: Istu – paikka
Koirat tuodaan liikkeeseen kytkettynä. Talutin otetaan pois, kun koirat ovat liikkeen aloituspaikassa perusasennossa. Talutin laitetaan koiralta näkymättömiin, mutta sille tulee jättää kaulain. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Koirat komennetaan istumaan, ne jätetään ja niiden luokse palataan liikkeenohjaajan luvalla. Koirien tulee istua paikallaan 1 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkyvissä noin 15 metrin päässä. Suoritusohje: Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein koirat perusasennossa ja kytkemättöminä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa – jätetään koirat” Ohjaajat siirtyvät yhtä aikaa noin 15 metrin päähän koirista (kehän laidalle) ja kääntyvät koiriaan kohti. Yhden minuutin (1 min) jälkeen ohjaajat siirtyvät koiriensa taakse. Ohjaajat ohittavat koiransa noin 0,5 metrin etäisyydeltä koiran jäädessä ohjaajan vasemmalle puolelle ja asettuvat seisomaan noin 3 metriä koiransa taakse rintamasuunta koiraa kohti. Luvan saatuaan ohjaajat siirtyvät koiriensa viereen. Liike päättyy, kun ohjaajat ovat palanneet koiriensa luo ja liikkeenohjaaja on ilmoittanut ”Liike päättyy – Kiitos”. Yhden minuutin aika alkaa siitä, kun kaikki ohjaajat ovat siirtyneet 15 metrin päähän ja kääntyneet kohti koiria. Arvosteluohje: Liike hylätään, jos koiraa ei saada perusasentoon (kaksi ”istu” käskyä), koira nousee seisomaan, asettuu makaamaan tai liikkuu enemmän kuin mittansa verran. Jos koira menee maahan tai nousee seisomaan sen jälkeen, kun 1 min on kulunut ja ohjaajat on käsketty menemään koiriensa taakse, korkein mahdollinen arvosana on 6. Kaikenlainen koiran liikkuminen alentaa arvosanaa. Rauhattomuus, kuten painon siirtäminen puolelta toiselle tai jalalta toiselle, alentaa arvosanaa. Koira saa liikuttaa päätään ja katsoa ympärilleen sekä osoittaa kiinnostusta, mikäli kehässä tai sen ulkopuolella on häiriötä tai kuuluu ääniä. Tämän ei kuitenkaan tulisi vaikuttaa rauhattomuudelta tai levottomuudelta. Vinkuminen ja haukkuminen alentavat selvästi arvosanaa. Jos koira haukahtaa pari kertaa, arvosanaa alennetaan (1–2):lla. Jos koira haukkuu useamman kerran / useamman jakson, arvosanaa alennetaan enemmän. Jos haukkuminen on lähes jatkuvaa, liike hylätään. Sama koskee vinkumista. Mikäli koira nousee liikkeen aikana ja lähestyy toista koiraa siten, että se voi häiritä toisen koiran suoritusta tai aiheuttaa tappelun, tulee liike keskeyttää ja järjestää uudelleen ilman häiriön aiheuttanutta koiraa. Häiriön aiheuttaneen koiran koesuoritus hylätään, eikä se saa jatkaa koetta. Katso sääntöjen (A) kohta 11.2 ja 11.5 sekä järjestämisohjeiden (B1) kohta 21.  Liike hylätään, jos • koiraa ei aloituspaikassa saada perusasentoon toistetullakaan käskyllä, • koira haukkuu tai vinkuu häiritsevästi lähes koko liikkeen ajan, • koira nousee seisomaan tai asettuu makaamaan ennen kuin aika on täysi, • koira liikkuu paikaltaan enemmän kuin oman mittansa ennen kuin aika on täysi.
 
AVO – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa
Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua. (Katso yleiset suoritusohjeet § 27-33 ja arvosteluohjee §63) Koiran tulee seurata ohjaajaa taluttimetta. Kaikki liikkeen vaiheet tehdään liikkeenohjaajan luvalla ja ohjeiden mukaan. Seuraamisen tavoitteena on, että koira seuraa ohjaajan vasemmalla sivulla halukkaasti, aktiivisesti ja pitäen kontaktia ohjaajaan. Koiran ja ohjaajan tulee liikkua yhdensuuntaisesti. Koiran tulee seurata lapa ohjaajan polven kohdalla ja sen rintamasuunnan tulee olla sama kuin ohjaajan (ohjaajan kulkusuunnan), sen tulee säilyttää sijaintinsa ja pienen etäisyyden ohjaajaan koko seuraamisliikkeen ajan. Ohjaajan ja koiran tulee liikkua luonnollisesti. Ohjaaja voi valita tekeekö täyskäännökset vasemmalle vai oikealle. Nk. ”saksalainen täyskäännös vasemmalle” on myös hyväksytty, ts. koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolelta, kunhan koira tekee käännöksen tiiviisti ohjaajan vieressä pysyen. Avo-luokan seuraamiskaavio sisältää kävelyosuudessa käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Seuraamiskaavio sisältää myös juoksuosuuden, mutta käännökset tehdään vain oikeaan. Liikkumisnopeudessa normaalin käynnin ja juoksuosuuksien välillä tulee olla selvä ero. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. ”Seuraa”-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Aikaehdotus: Noin 1 minuutti. Tulee huomioida, että jotkut rodut/ohjaajat suorittavat kaavion hitaammin tai nopeammin, vaikka kaavio/etäisyydet ovat samanlaiset kaikille. Arvosteluohje: Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua tarkemmin. Kts § 27–32 ja § 63. Näitä tulee noudattaa, mutta myös luokka tulee ottaa huomioon arvostelussa. Liike hylätään, mikäli koira jättää ohjaajan tai seuraa ohjaajaa suurimman osan matkasta yli puolen metrin päässä toivotusta seuraamispaikasta. Mikäli ohjaaja ja koira liikkuvat hitaasti (normaalissa käynnissä tai juoksussa), arvosanaa alennetaan (2–4):llä. Jätättäminen on suuri virhe ja alentaa arvosanaa (2–5):llä. Kontaktin puute ja ylimääräiset käskyt ovat virheitä. Koiran vino seuraamisasento ja poikittaminen alentavat arvosanaa noin (1–3):lla. Hidastaminen ja pysähtyminen ennen käännöksiä tai niiden aikana tai käännösten jälkeen alentavat arvosanaa. Koiran (ja ohjaajan) liikkumisen tulee seuraamisessa olla luonnollista. Luonnottomat koiran asennot ja liioittelu ovat suuria virheitä. Tämä koskee myös ohjaajaa. Nämä voivat jopa hylätä suorituksen. Koiran ja ohjaajaan välisen etäisyyden tulee olla selkeä. Arvosanaa alennetaan, mikäli koira seuraa hyvin lähellä ohjaajaa/hyvin tiiviisti, ja vielä enemmän, jos koira häiritsee tai estää ohjaajan liikkumista. Ohjaajaan nojaaminen tai törmääminen ovat suuria virheitä, ja arvosanaa tulee näistä alentaa huomattavasti. Liike hylätään, jos • koira jättää ohjaajan, • koira seuraa suurimman osan matkasta yli puolen metrin päässä toivotusta seuraamispaikasta, • koira seuraa luonnottomassa asennossa, • koira törmää ohjaajaan/ohjaaja törmää koiraan useasti seuraamisen aikana.
 
AVO – 3 Pysähtyminen (seiso/istu/maahan) seuraamisen yhteydessä Kerroin 3 Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – istu
Tuomari päättää, minkä kolmesta asennosta, seiso/istu/maahan, koiran tulee tehdä. Tuomari/liikkeenohjaaja ilmoittaa asennon ohjaajille ennen kokeen / koeluokan alkamista. Asento on sama kaikille avoimen luokan kilpailijoille. Suoritusohje: Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta kartiolla/merkillä tehtävää täyskäännöstä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja ja koira etenevät normaalivauhtia suoraa linjaa aloituspaikalta. Noin 10 metrin jälkeen ohjaaja käskee, pysähtymättä itse, koiran seisomaan/istumaan/maahan ja koiran tulee tehdä haluttu asento välittömästi. Toistettu seiso/istu/maahan käsky hylkää liikkeen. Ohjaaja jatkaa kulkuaan noin 10 metriä kohti kääntymispaikkaa (paikka merkitään). Ohjaaja kääntyy (itsenäisesti) koiraa kohti ja pysähtyy. Noin kolmen sekunnin kuluttua ohjaaja kävelee kohti koiraa, ohittaen sen noin 0,5 metrin etäisyydeltä siten, että koira jää ohjaajan vasemmalle puolelle ja siirtyy noin 1–2 metriä koiran taakse, kääntyy ympäri ja palaa koiran viereen sekä käskee koiran perusasentoon. Arvosteluohje: Jättöliikkeissä arvosanan alennus väärästä asennosta on eri kuin muissa liikkeissä. Avo-luokassa väärä asento hylkää liikkeen. Jotta liike voidaan hyväksyä, on asennon oltava oikea, eikä koira saa liikkua yli oman mittansa vertaa käskyn jälkeen. Liike hylätään myös, jos koira kävelee yli mittansa verran ohjaajaa vastaan tai lähtee ohjaajan mukaan, kun hän ohittaa koiran, ja tällöin liikkuu yli mittansa. Jos koiran liikkuma matka on yksi koiran mitta, korkein arvosana on 5. Mikäli ohjaaja vaihtaa tempoa / hidastaa/ /kiihdyttää vauhtia ennen käskyä, korkein mahdollinen arvosana on 8. Käsimerkit ja kehonkieli pysähtymiskäskyn yhteydessä ovat vakavia virheitä ja alentavat arvosanaa merkkien kestosta ja vahvuudesta riippuen (1–5):llä. Kts.myös yleiset arvosteluohjeet § 48. Mikäli koira vaihtaa oikean asennon ohjaajan käännyttyä merkillä/kartiolla, voi arvosanaksi antaa korkeintaan 7. Myös seuraaminen tulee huomioida arvostelussa. Huono seuraaminen alentaa arvosanaa (1–2):lla. Liikkuminen käskyn jälkeen, hitaasti pysähtyminen ja pysähtyminen vinoon asentoon ovat virheitä ja ne alentavat arvosanaa (1–4):llä. Jos ohjaaja palatessaan ohittaa koiran väärältä puolelta arvosanaa alennetaan 1:llä. Liike hylätään, jos • koira pysähtyy ennen käskyä, • ohjaaja pysähtyy ennen käskyn antamista tai käskyn antamisen yhteydessä, • koira tarvitsee lisäkäskyn, • koira pysähtyy väärään asentoon, • koira vaihtaa oikean asennon väärään ennen kuin ohjaaja on tehnyt täyskäännöksen, • koira liikkuu käskyn jälkeen yli 1 X mittansa missä tahansa vaiheessa, myös kun ohjaaja on jo palaamassa koiran luo/viereen.
 
AVO – 4 Luoksetulo Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – (sivulle)
Koiran tulee jäädä makuulle aloituspaikkaan ja tulla ohjaajan eteen tai sivulle kutsusta. Kaikki vaiheet, lukuun ottamatta ohjaajan kääntymistä kartiolla / merkillä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja käskee koiran maahan, jättää koiran ja kävelee 20–25 metriä osoitettuun suuntaan (kartion/merkin luo), kääntyy koiraa kohti ja kutsuu koiran luokseen, eteen istumaan tai perusasentoon. Ohjaaja voi liittää kutsuun myös koiran nimen, mutta nimi ja käsky on annettava nopeasti peräkkäin niin, ettei niistä muodostu kahta erillistä käskyä /sanaa. Arvosteluohje: Koiran tulee noudattaa kutsua halukkaasti. Koiran tulee liikkua ripeästi, vähintään ripeää ravia, ja säilyttää sama askellaji. Haluton luoksetulo on merkittävä virhe. Koiran rotu ja rakenne tulee huomioida nopeutta arvosteltaessa. Mikäli ohjaaja poistuu koiran luota juosten, arvosanaa alennetaan 2:lla. Mikäli koira nousee seisomaan tai istumaan tai siirtyy paikaltaan alle oman mittansa verran vaihtamatta asentoaan ennen kutsua, korkein mahdollinen arvosana on 8. Mikäli koira nousee seisomaan ja liikkuu alle mittansa verran, korkein mahdollinen arvosana on 7. Mikäli koira siirtyy paikaltaan yli yhden mittansa verran ennen kutsua, liike hylätään (=0). Mikäli koira noudattaa vasta toistettua kutsua, korkein mahdollinen arvosana on 8. Kolmas kutsu hylkää liikkeen (=0). Varaslähdöstä arvosanaa alennetaan (2–4):llä. Haluton luoksetulo alentaa arvosanaa (2–5):llä. Jos koira törmää ohjaajaan, arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Liike hylätään, jos • koira ei noudata toistakaan kutsua • koira liikkuu lähtöpaikalta yli oman mittansa ennen kutsua.
 
AVO – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno Kerroin 4 Käskyt: Eteen – oikea/vasen– (seiso) – maahan – istu
Käsimerkkiä saa käyttää yhdessä suullisen käskyn kanssa, kun koira on etäällä ohjaajasta. Tämä koskee myös “seiso”- ja “maahan”-käskyjä.
Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 15 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen. Ruutu merkitään kulmiin sijoitettavilla kulmamerkeillä kuten kartioilla, puolipalloilla tai vastaavilla, joiden korkeus on noin 10–15 cm. Ruudun sivut merkitään näkyvästi esimerkiksi nauhoilla, leveillä kalkkiviivoilla, teipeillä, tms. Nämä nauhat kulkevat kulmamerkkien/kartioiden alta niiden ulkoreunoja pitkin. (Kts. kuva) Ruudun reunojen etäisyyksien kehän reunasta tulee olla vähintään n. 3–5 m. 
Liike AVO—5. Lähettäminen määrätylle paikalle. Ruudun merkitseminen on kuvattu kohdassa 23.3.3.
Suoritusohje: Ennen liikkeen aloittamista ohjaajan tulee ilmoittaa tuomarille, aikooko hän käskeä koiran ruudussa ensin seisomaan ja sitten maahan vai suoraan maahan. Kaikki suorituksen vaiheet ja muut käskyt paitsi “seiso”- ja “maahan”-käskyt sekä lisäohjauskäskyt annetaan liikkeenohjaajan luvalla. Koiran pitää noudattaa käskyjä. Jos koira käsketään ruudussa seisomaan, koiran tulee seistä ja jos se käsketään suoraan maahan, sen tulee mennä maahan välittömästi. Arvosanaa alennetaan, jos koira toimii itsenäisesti ts. ohjaajan on annettava “seiso”- ja/tai “maahan”-käskyt ruudussa. Ohjaaja lähettää koiran aloituspaikalta kohti ruutua. Koiran tulee liikkua ruutua kohti suoraviivaisesti ja mennä ruutuun sen etureunasta. Kun koira on ruudussa, ohjaaja käskee koiran joko seisomaan ja sitten maahan tai suoraan maahan. Jos koira käsketään seisomaan, seisomisasennon tulee olla selkeä ja vakaa (noin 3 s) ennen kuin ohjaaja antaa ”maahan”- käskyn. Ohjaaja antaa “seiso”- ja “maahan”-käskyt itsenäisesti. Ohjaaja kävelee koiran viereen ja käskee koiran perusasentoon. Ohjaajan ei pidä liikkeen aikana käyttää enempää kuin neljä käskyä, jolloin yksi näistä neljästä käskystä on ”seiso” käsky ruudussa. Vaihtoehtoisesti ohjaaja voi käskeä koiran suoraan maahan, kun koira on ruudussa ja käyttää näin yhteensä vain kolme käskyä. Mikäli ohjaaja käyttää enemmän kuin neljä/kolme käskyä, arvosanaa alennetaan. Jos koira tarvitsee lisäohjauskäskyjä, niihin saa liittää käsimerkin.
Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä, koiran ripeää ja suoraviivaista liikkumista. Suuntien näyttäminen koiralle (esim. ruutu) tai koiraan koskeminen liikkeen aloituspaikalla, myös ennen kuin liike on alkanut, johtavat liikkeen hylkäämiseen. Kts. yleiset ohjeet § 20 ja § 53. Yksi kämmenkosketus sallitaan ennen aloitusta. Tämä tarkoittaa, että koira koskettaa ohjaajan kämmentä, eikä päinvastoin, eikä tämä ei saa vaikuttaa siltä, että koiralle osoitetaan paikkoja tai suuntia. Jos ohjaaja liikkuu (askeltaa/liikuttaa jalkojaan) käskyjä antaessaan, liike hylätään. Jos ohjaaja käyttää ylimääräistä vartaloapua, korkein mahdollinen arvosana on 8. Käsimerkit sallitaan vain ohjauskäskyjen yhteydessä, kun koira on etäällä ohjaajasta ja koiraa pitää ohjata ruutuun uudelleen. Käsimerkin käyttäminen koiran ollessa ohjaajan vieressä alentaa arvosanaa 2:lla. Jos koira liikkuu hitaasti tai erittäin hitaasti, korkein mahdollinen arvosana on noin 7–8. Jos koira toimii itsenäisesti, esimerkiksi pysähtyy matkalla ruutuun tai ruudussa ilman käskyä, arvosanaa alennetaan 3:lla. Jos koira istuu tai menee maahan ruudun ulkopuolella, sitä ei voi uudelleenohjata ruutuun, ja liike on hylätty. Mikäli ohjaaja käyttää liikkeessä enemmän kuin neljä käskyä (seiso käsky mukaan lukien) /enemmän kuin kolme käskyä, arvosanaa alennetaan. Ylimääräisten ohjauskäskyjen vaikutus arvosanaan riippuu käskyjen voimakkuudesta ja koiran halukkuudesta noudattaa käskyjä. Arvosanaa alennetaan (1–2):lla / ylimääräinen ohjauskäsky. Ruutu Jos koira menee ruutuun sen sivusta tai takaa, arvosanaa alennetaan (½ –1):lla. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, ettei mikään osa koirasta ole ruudun rajausnauhojen ulkopuolella. Häntä saa olla rajausnauhojen ulkopuolella. Jos koira pysäytetään käskystä (seisomaan) ja se pysähtyy ruudun läheisyyteen tai rajalle ja koiraa pitää uudelleenohjata ruutuun, uusi “seiso”-käsky pitää antaa ruudussa ennen “maahan”-käskyä, mikäli koiran käskytykseksi on ilmoitettu seiso-maahan. Mikäli koiran on tarkoitus mennä suoraan maahan ruudussa, maahan käsky annetaan uudelleenohjauksen jälkeen. Molemmissa tapauksissa arvosanaa alennetaan 2:lla, edellyttäen että koiran toimii heti käskyt saatuaan ja asennot ovat selkeät. Jos koira ohjaajan käskystä pysähtyy ruudussa, mutta väärän asennon (eri asennon, kuin ohjaaja on ilmoittanut), arvosanaa alennetaan 2:lla. Jos seisomisasento ei ole selkeä ja vakaa, alennetaan arvosanaa (1–2):lla. Jos koira toimii itsenäisesti ruudussa, esimerkiksi pysähtyy tai menee maahan ilman käskyä, arvosanaa alennetaan 3:lla. Liike hylätään, jos koira poistuu ruudusta ennen liikkeen päättymistä. Jos koira liikkuu tai ryömii ruudussa tai se haistelee, arvosanaa alennetaan (1–3):lla. Jos koira vaihtaa asentoa ennen ohjaajan saapumista sen luo, arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Mikäli koira nousee istumaan tai seisomaan ennen käskyä, ohjaajan palattua koiran viereen, korkein mahdollinen arvosana on 8. Toistettu ”seiso” käsky tai ”maahan” käsky, alentaa arvosanaa 1:llä. Liike hylätään, jos edes yksi näistä käskyistä annetaan kolmannen kerran. Liike hylätään, jos • koiraa suunnataan kohti ruutua tai sille näytetään ruutu tai suuntia ennen liikettä • koiraa kosketaan aloituspaikassa (yksi kämmenkosketus on sallittu) • ohjaaja liikkuu (askeltaa/liikuttaa jalkojaan) käskyjä antaessaan • koira istuu tai menee maahan ruudun ulkopuolella • koira ei ole kokonaan ruudussa (häntä saa olla ulkopuolella) • koira poistuu ruudusta ennen liikkeen päättymistä • koira ei noudata toistettuakaan ”seiso” tai ”maahan” käskyä.
 
AVO – 6 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan (– paikka) – istu– maahan – istu– maahan – istu
Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.
Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa neljä kertaa (istu – maahan – istu – maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti, ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään ja antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein.
Suoritusohje: Ohjaaja käskee koiransa maahan siten, että aloituspaikalla rajalinja on koiran takana (tangeeraa koiraa). Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 5 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Koiran tulee vaihtaa asentoa neljä kertaa (istu/maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Asennonvaihtojen järjestys on aina istu-maahan-istu-maahan. Viimeinen asennonvaihtokäsky on ”maahan”. Liikkeenohjaaja antaa asennonvaihtokehotukset noin 3 sekunnin välein. Ohjaajan pitää käyttää suullisia käskyjä. Kun ohjaaja on etäällä koirasta, hän voi käyttää käsimerkkejä suullisten käskyjen kanssa, mutta käsimerkkien on oltava lyhyitä ja ne on annettava samanaikaisesti suullisten käskyjen kanssa. Viimeisen ”maahan” -käskyn jälkeen ohjaaja palaa koiransa viereen ja käskee sen perusasentoon Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran asennonvaihtojen nopeutta, asentojen selkeyttä ja sitä, miten hyvin koira pysyy kussakin asennossa ja miten hyvin se pysyy alkuperäisellä paikallaan. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, ettei koira liiku yhteensä enempää kuin oman mittansa aloituspaikasta mihinkään suuntaan. Jos koira liikkuu yhden mittansa, korkein mahdollinen arvosana on 6. Koiran liikkumat matkat lasketaan yhteen (eteen- ja taaksepäin sekä sivusuuntaan, jne.). Mikäli ohjaaja joutuu antamaan lisäkäskyn asennonvaihdon yhteydessä, arvosanaa alennetaan seuraavasti: Ensimmäisellä kerralla, kun asennonvaihtoon on annettava lisäkäsky, arvosanaa alennetaan 2:lla. Seuraavan kerran, kun asennonvaihto vaatii lisäkäskyn, on arvosanan alennus lisäkäskystä vain 1. Kolmas käsky asennonvaihtoon on sallittu, jos tämä onnistuu ajan puitteissa, jotta seuraava asento voidaan tehdä. Toistettu lisäkäsky (kolmas käsky) asennonvaihtoon kuitenkin hylkää asennon. Näin ollen, jos koiralle annetaan yhden asennonvaihdon yhteydessä lisäkäsky, on korkein mahdollinen arvosana 8 ja jos lisäkäsky joudutaan antamaan kahden asennonvaihdon yhteydessä, on korkein mahdollinen arvosana 7. Tästä liikkeestä on mahdollista saada pisteitä vaikka 3–4 asentoa on tehty vasta lisäkäskyjen jälkeen, jos lisäkäskyjä totellaan heti ja ne johtavat hyviin ja selkeisiin asentoihin ja liike on muuten erinomainen. Jos koira jättää suorittamatta yhden neljästä asennonvaihdosta, ottaa väärän asennon tai saa kolmannen käskyn asentoon, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira jättää suorittamatta kaksi asennonvaihtoa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Ohjaajan korostetut suulliset käskyt ja liioitellut tai pitkäkestoiset käsimerkit ja vartaloavut alentavat arvosanaa. Kts. yleiset arvosteluohjeet. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen kuin ohjaaja palaa koiran viereen, korkein mahdollinen arvosana on 8. Lisäkäsky perusasennosta aloitusasentoon ja maasta perusasentoon liikkeen lopussa alentavat arvosanaa 1:llä (Kts. yleiset arvosteluohjeet) Liike hylätään, jos • koira liikkuu yhteensä enemmän kuin oman mittansa yhteensä mihinkään suuntaan • koira ei tee vähintään kaksi asennonvaihtoa • koira ei ole noudattanut kauko-ohjausta aloitettaessa kolmattakaan ”maahan” -käskyä.
 
AVO – 7 Puisen esineen noutaminen esteen yli hypäten Kerroin 4 Käskyt: Hyppy – nouda – irti (– sivulle)
Ohjaaja saa käyttää omaa puista noutoesinettä, joka pitää hyväksyttää tuomarilla. Sopivia noutoesineitä pitää olla järjestäjällä tarjolla. Esteen korkeus (umpinainen este) säädetään koiran säkäkorkeuden mukaan, kuitenkin korkeintaan noin 50 cm. Ohjaaja asettuu seisomaan noin 2–4 metrin päähän esteestä (ohjaajan valinta) koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa” ja ojentaa noutoesineen ohjaajalle. Liike päättyy, kun koira on takaisin perusasennossa ja koira on luovuttanut ohjaajalle noutoesineen ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy”. Ohjaaja heittää puisen noutoesineen esteen yli. Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen ja noutamaan esineen. Mikäli koiralle annetaan ”nouda” -käsky, se pitää antaa viimeistään koiran lähtiessä menohyppyyn. Koiran tulee palatessakin hypätä esteen yli. Koira luovuttaa noutoesineen yleisten ohjeiden mukaisesti. Arvosteluohje: Mikäli koira ennakoi ”hyppy”-/ ”nouto”-käskyä, alennetaan arvosanaa (2–3):lla. Jos koira lähtee liikkeelle esinettä heitettäessä, liike hylätään. Jos ”hyppy” / ”nouda” -käsky toistetaan, arvosanaa alennetaan 1:lla. Jos koira koskettaa estettä edes kevyesti, korkein mahdollinen arvosana on 8. Jos koira ylittää esteen vain yhteen suuntaan, mutta noutaa ja luovuttaa esineen, korkein arvosana on 6. Mikäli koiran täytyy etsiä noutoesinettä hetken aikaa, arvosanaa ei alenneta, jos se työskentelee määrätietoisesti ja aktiivisesti. Liike hylätään, jos koira ponnistaa esteen päältä tai kaataa esteen. Liike hylätään, jos koira ei hyppää kumpaankaan suuntaan tai jos koira ei nouda esinettä. Yleisissä suoritus- ja arvosteluohjeissa on arvosteluohjeet sille, jos koira pudottaa noutoesineen tai pureskelee noutoesinettä. Liike hylätään, jos • koira lähtee liikkeelle, kun noutoesinettä heitetään • koira ponnistaa esteen päältä tai este kaatuu • koira ei hyppää estettä kumpaankaan suuntaan • koira ei nouda esinettä • koira puree erittäin voimakkaasti noutoesinettä tai rikkoo sen.
 
AVO – 8 Kartioryhmän kiertäminen ja paluu perusasentoon Kerroin 4 Käskyt: Kierrä – oikea/vasen (– sivulle)
Ryhmä merkkikartioita (3–6 kpl., noin 40–50 cm korkeita) sijoitetaan n. 10 m etäisyydelle aloituspaikasta. Avoimessa luokassa ei kartioiden välien tule olla kovin suuria, jotta koiralle ei tule houkutusta juosta kartioiden välistä. Koira ei saa nähdä kartioiden sijoittamista, joten kartiot pitää asettaa paikoilleen ennen kuin ohjaaja on aloituspaikassa. Suoritusohje: Suullista käskyä pitää käyttää. Ohjaaja päättää mahdollisten ohjauskäskyjen (lisäkäskyjen) antamisesta ja, mikäli koira tarvitsee lisäohjausta, samanaikainen käsimerkki on sallittu. Ohjaaja seisoo koira perusasennossa rintamasuunta kohti kymmenen metrin päässä oleva kartioryhmää. Ohjaaja lähettää, liikkeenohjaajan luvalla, koiran kiertämään kartiot. Koiran tulee kiertää kartiot ja palata ohjaajan luokse. Koira saa kiertää ne joko myötä- tai vastapäivään. Ihanne ei ole kiertää kartiot hyvin tiukasti. Rodusta riippuen sopiva etäisyys on n. puoli metriä keskikokoisilla roduilla ja metriin asti suurilla roduilla. Paluussa ohjaajan luo koiran reitti on ihanteellinen, jos koira suuntaa keskilinjaa /ohjaajaa kohden. 
AVO-8. Kartioryhmän kiertäminen. 
Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä, koiran tempoa ja suoraviivaista liikkumista jättäen kuitenkin sopivan/selvän etäisyyden kartioihin. Lisäksi arvostetaan kierron symmetrisyyttä sekä liikkumista paluumatkalla kohti keskilinjaa /ohjaajaa. Koiran täytyy liikkua hyvällä ja tasaisella nopeudella, vähintään reipasta ravia ja säilyttää tempo liikkeen eri vaiheissa. Koiran liikkumisnopeuden arvostelussa sekä arvioitaessa etäisyyttä kartioryhmään kierron aikana, on otettava huomioon koiran rotu /rakenne. Hidas/haluton työskentely aletaan arvosanaa (1–5):llä. Jos koira kääntyy takaisin paljon ennen kartioryhmää, se pitää uudelleenohjata kiertämään kartiot. Arvosanaa alennetaan 3:lla, jos koira kiertää kartiot yhdellä lisäohjauskäskyllä. Täten koira voi saada 7 edellyttäen, että liike on muuten moitteeton. Liike hylätään, jos koira ei lisäohjauksellakaan kierrä kartioryhmää. Jos koira kääntyy saavutettuaan kartiot (korkeintaan noin metrin päässä niistä), mutta ei kierrä niitä, korkein mahdollinen arvosana on 5. Vaihtoehto on lisäkäskyllä ohjata koiraa kiertämään kartiot ja tällöin arvosanaa alennetaan 3:lla. Liike hylätään, jos koira ei lisäohjauksellakaan kierrä kartioryhmää. Korkein mahdollinen arvosana on 8, jos koiralle annetaan kutsu tai jos koira kiertää kartiot kaksi kertaa. Jos koiraa pitää lisäohjata, käsimerkit saa yhdistää ohjauskäskyihin. Jos koira kiertäessään kartioryhmään koskee tai törmää kartioon/kartioihin, arvosanaa alennetaan (1–3):lla riippuen kosketuksen/törmäyksen voimakkuudesta. Jos koira kaataa kartion/kartioita, arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Jos koira juoksee kartioiden välistä, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira toimii itsenäisesti, arvosanaa alennetaan 3:lla. Ylimääräisten ohjauskäskyjen vaikutus arvosanaan riippuu käskyjen voimakkuudesta ja koiran halukkuudesta noudattaa käskyä. Arvosanan alennus voi olla 1–2 /käsky. Muiden ylimääräisten käskyjen vaikutuksen arvosanaan tulee olla yhdenmukainen yleisten arvosteluohjeiden kanssa. Jos koiralle osoitetaan suuntia tai koiraan kosketaan liikkeen aloituspaikassa, liike hylätään. (Kts. Yleiset suoritus- ja arvosteluohjeet § 20 & 53) Liike hylätään, jos • koira ei juokse kartioille asti (vähintään metrin päähän kartioista), vaan kääntyy ennen kuin se on saavuttanut kartiot, • koiralle annetaan kolmas ”kierrä”-käsky, • koiralle annetaan toinen kutsu, • koira ei tule perusasentoon kutsullakaan, • koira leikittelee kartion kanssa tai ottaa sellaisen mukaansa, • koiralle osoitetaan suuntia tai koiraan kosketaan liikkeen aloituspaikassa.
 
AVO – 9 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeissä että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan. Mikäli koira ei ole hallinnassa ja poistuu ohjaajan luota liikkeiden aikana tai niiden välissä (edes kerran), mutta pysyy kehän sisäpuolella ja palaa ohjaajan luo kutsusta (korkeintaan kaksi), korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira ei palaa ohjaajan luokse tai poistuu ohjaajan luota toistamiseen, koesuoritus on hylätty. Mikäli koira poistuu kerran kehästä mutta palaa kutsusta (korkeintaan kaksi kutsua), kokonaisvaikutuksen korkein mahdollinen arvosana on 5. Mikäli koira ei palaa, koesuoritus on hylätty. Mikäli koira tekee tarpeensa kehässä, kokonaisvaikutus on hylätty. Huomaa, että korkeampaa arvosanaa ei voi antaa kokonaisvaikutuksesta, mikäli koira on tehnyt sellaisia virheitä, joissa ylin mahdollinen arvosana on määritelty. Tämä koskee myös tilanteita, joissa useampi tuomari arvostelee kokonaisvaikutuksen ja tuomareiden antamien  kokonaisvaikutuksien keskiarvo lasketaan ja keskiarvo olisi korkeampi kuin ko. virheestä määritelty korkein mahdollinen arvosana. Kts. yleiset ohjeet § 75. Kokonaisvaikutus hylätään, jos • koira poistuu ohjaajan luota hallitsemattomasti, eikä tule kutsusta takaisin (2 kutsua) • koira poistuu kehästä, eikä tule kutsusta takaisin (2 kutsua), • koira poistuu kehästä toistamiseen, • koira tekee tarpeensa kehässä.

 

Voittajaluokka


VOI – 1 Paikalla makaaminen 2 minuuttia, ohjaajat näkösuojassa Kerroin 3 Käskyt: Maahan – paikka – istu Koirat tuodaan liikkeeseen ilman talutinta. Koirien tulee maata paikallaan 2 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkösuojassa. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein, koirat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa”. Ohjaajat käskevät koiransa perusasennosta maahan yksi kerrallaan, aloittaen rivin vasemmasta päästä ja edeten rivin oikeaan päähän (1->6). Ohjaajat poistuvat rivissä yhtä aikaa kehän reunalle ja siitä näkösuojaan kahdeksi minuutiksi. Suoritusaika (2 min) alkaa, kun kaikki ohjaajat ovat näkösuojassa.

 

VOI – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa                                                                     Voittajaluokan seuraamiskaavion tulee sisältää kolme nopeutta: normaali kävelyosuuden, hitaan osuuden ja juoksuosuuden. Ohjaajan tulee liikkua siten, että näiden osuuksien nopeuserot ovat selkeästi erilaiset. Kaikissa nopeuksissa tulee olla käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin sekä lyhyehkö matka (5–8 askelta / 2–3 metriä), jossa ohjaaja kävelee taaksepäin (normaalivauhti).

VOI – 3 Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno Kerroin 3 seuraamisen yhteydessä Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa 

Tuomari päättää ennen koetta, mitkä kaksi asentoa kolmesta (seiso-istu-maahan) suoritetaan ja missä järjestyksessä. Kaaviossa tulee olla yksi käännös joko oikeaan tai vasempaan. Liikkeen aloituskohta, käännöksen paikka (vasen/oikea, 90o) ja liikkeen loppukohta tulee merkitä esimerkiksi pienillä kartioilla, puolipalloilla, kylteillä tai vastaavilla. Aloituspaikan ja käännöspisteen sekä käännöspisteen ja lopetuspisteen välit ovat molemmat 10 m. Pysähdykset ovat 10 metrisen janan keskivaiheilla (~5 m).

VOI – 4 Luoksetulo ja pysäytys seisomaan Kerroin 3 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – seis– tänne (– sivulle) Pysäytyskäskyissä saa käyttää samanaikaista käsimerkkiä. Käsimerkissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.                                                                                                                            Luoksetulon matka on noin 25–30 metriä.  Koiran ollessa käskynantopaikan (merkin) kohdalla/tasolla, matkan puolivälissä, sille annetaan ”seiso” käsky. Kaikki liikkeen vaiheet, pysähtymiskäskyä lukuun ottamatta, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Pysähtymiskäskyn ohjaaja antaa itsenäisesti, kun koira on merkin kohdalla. Kaikkien kutsujen ja käskyjen tulee olla suullisia ja selkeästi annettuja. Käsimerkin voi liittää pysäytyskäskyyn. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen (n. 3 s kuluttua liikkeenohjaajan luvalla).


VOI – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo Kerroin 4 Käskyt: Eteen - oikea/vasen (– seiso) – maahan – tänne                                                                                Ohjauskäskyihin ja pysäytyskäskyihin (seiso – maahan) ohjaaja saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 23 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen.  Ennen liikkeen aloittamista ohjaajan tulee ilmoittaa tuomarille, aikooko hän käskeä koiran ruudussa ensin seisomaan ja sitten maahan vai suoraan maahan. Ohjaajan tulee käskyttää koiraa ruudussa siten, kun on ilmoittanut, sillä koiran itsenäinen toiminta alentaa arvosanaa.

VOI – 6 Ohjattu noutaminen Kerroin 3 Käskyt: Seuraa – seiso – oikea/vasen+nouda – irti (– sivulle) Kun ohjaaja seisoo aloituspaikalla ja liike alkaa, liikkeenohjaaja asettaa kaksi puista noutoesinettä riviin noin 15 metrin päähän aloituspaikalta ja noin 10 metrin päähän toisistaan siten, että ne ovat helposti nähtävissä. Ne voidaan asettaa joko pystysuuntaan tai vaakasuuntaan, ei kuitenkaan pystyyn. Pieni merkki (teipinpätkä, liitumerkintä, naulauslevyke, tms.) on laitettu 5 metrin päähän aloituspaikalta (10 metrin päähän noutoesineiden välisen janan keskipisteestä). Noudettava esine arvotaan ennen liikkeen alkua, mutta oikea/vasen ilmoitetaan ohjaajalle vasta kun ohjaaja on jättänyt koiran merkin kohdalle ja palannut liikkeen aloituspaikalle. Arvonta voidaan tehdä myös ennen luokan tai kokeen alkua. 

VOI – 7 Tunnistusnouto Kerroin 3 Käskyt: (Seuraa/paikka –) etsi/nouda – irti (– sivulle)          Jokaiselle koirakolle varataan kuusi puista tunnistusnoutoesinettä (2 x 2 x 10) cm. Yksi esine kuudesta merkitään etukäteen tunnisteella. Tämä on noudettava, ohjaajan esine. Tunniste voidaan merkitä molempiin päihin kevyesti. Merkintään tulee käyttää lyijykynää tai kuulakärkikynää. Liikkeenohjaaja vie esineet noin 10 metrin etäisyydelle aloituspaikasta ja sijoittaa ne noin 25 cm:n päähän toisistaan. Liikkeenohjaaja ei koske merkittyyn ohjaajan esineeseen, mutta muut viisi hän asettaa paikoilleen koskettaen niihin käsin. Esineet asetetaan riviin, jonoon tai ympyrän muotoon. Rivissä ja jonossa ohjaajan esine ei saa olla niiden päissä.  Ohjaaja seisoo liikkeen aloituspaikassa koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa, että liike alkaa ja ojentaa ohjaajalle merkityn, puisen noutoesineen. Ohjaaja saa pitää merkittyä noutoesinettä kädessään noin 10 sekunnin ajan.  Liikkeenohjaaja ottaa esineen ja kehottaa ohjaajaa kääntymään ympäri. Ohjaaja saa päättää näkeekö koira noutoesineitten sijoittamisen. Ohjaaja kääntyy tai molemmat kääntyvät. ”Seuraa”- tai ”paikka”-käskyt ovat sallittuja ohjaajan kääntyessä. Liikkeenohjaaja vie merkityn noutoesineen yhdessä viiden muun samanlaisen noutoesineen kanssa ja asettaa kaikki noutoesineet maahan / lattialle noin 10 metrin etäisyydelle ohjaajasta.  Liikkeenohjaaja kehottaa ohjaajan kääntymään ympäri ja käskemään koira noutamaan merkitty noutoesine.

VOI – 8 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – istu – seiso – maahan tai seiso – istu– maahan– istu 

(jokainen asento 2X) Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä saa käyttää yhtä tai molempia käsiä.                                                                 Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1–1,2 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa kuusi kertaa (istu/seiso/maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Ohjaaja jättää koiran paikalleen ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 15 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa.               

• istu – seiso – maahan – istu – seiso – maahan                                                                           • seiso – istu – maahan – seiso – istu – maahan                                                                           • istu – seiso – maahan – seiso – istu – maahan                                                                           • seiso – istu – maahan – istu – seiso – maahan                                                                  Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Viimeisen ”maahan” -käskyn jälkeen ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon.

VOI-9. Kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja esteen yli hyppääminen kerroin 3 Ohjaaja ja koira ovat liikkeen aloituspaikassa valitsemallaan etäisyydellä esteistä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa liikkeen alkavan. Luvan saatuaan ohjaaja lähettää koiran kiertämään kartioryhmän. Koira saa kiertää kartioryhmän myötäpäivään tai vastapäivään. Ihanne ei ole tiukka kiertäminen. 

VOI – 10 Kokonaisvaikutus Kerroin 2                                                         Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeissä että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan.

  

_________________
 
Voittajaluokka tarkemmin

 VOI – 1 Paikalla makaaminen 2 minuuttia, ohjaajat näkösuojassa Kerroin 3 Käskyt: Maahan – paikka – istu                                                                                                                                           Koirat tuodaan liikkeeseen ilman talutinta, mutta niillä tulee olla kaulain. Koirien tulee maata paikallaan 2 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkösuojassa. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Koirat komennetaan yksi kerrallaan maahan ja istumaan liikkeenohjaajan luvalla. Niille aiheutetaan häiriöitä, esimerkiksi siten, että liikkeenohjaaja pujottelee koirien välistä. Suoritusohje: Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein, koirat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa”. Ohjaajat käskevät koiransa perusasennosta maahan yksi kerrallaan, aloittaen rivin vasemmasta päästä ja edeten rivin oikeaan päähän (1->6). Ohjaajat poistuvat rivissä yhtä aikaa kehän reunalle ja siitä näkösuojaan kahdeksi minuutiksi. Suoritusaika (2 min) alkaa, kun kaikki ohjaajat ovat näkösuojassa. Koirien tulee pysyä paikallaan makaamassa. Niille aiheutetaan häiriöitä. Kun 2 minuuttia on kulunut, ohjaajat palaavat yhdessä kehään ja jäävät riviin kehänauhan sisäpuolelle. Ohjaajat siirtyvät koiriensa taakse. Ohjaajat ohittavat koiransa noin 0,5 metrin etäisyydeltä koiran jäädessä ohjaajan vasemmalle puolelle ja asettuvat seisomaan noin 3 metriä koiriensa taakse rintamasuunta koiraa kohti. Luvan saatuaan ohjaajat siirtyvät koiriensa viereen ja käskevät ne yksitellen perusasentoon oikealta vasemmalle (6->1) siten, että ensimmäisenä maahan mennyt koira nousee viimeisenä perusasentoon. Liike päättyy, kun koirat ovat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy-Kiitos”.

VOI – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa                                                                     Suoritusohje: Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua. (Katso yleisiä suoritusohjeita § 27-32 ja arvosteluohjeita §63) Seuraamisen tavoitteena on, että koira seuraa ohjaajan vasemmalla sivulla halukkaasti, aktiivisesti ja pitäen kontaktia ohjaajaan. Koiran ja ohjaajan tulee liikkua yhdensuuntaisesti. Koiran tulee seurata lapa ohjaajan polven kohdalla ja sen rintamasuunnan tulee olla sama kuin ohjaajan (ohjaajan kulkusuunnan), sen tulee säilyttää sijaintinsa ja pienen etäisyyden ohjaajaan koko seuraamisliikkeen ajan. Ohjaajan ja koiran tulee liikkua luonnollisesti. Nämä koskevat kaikkia nopeuksia. Ohjaaja voi valita tekeekö täyskäännökset vasemmalle vai oikealle. Nk. ”saksalainen täyskäännös vasemmalle” on myös hyväksytty, ts. koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolelta, kunhan koira tekee käännöksen tiiviisti ohjaajan vieressä pysyen. Voittajaluokan seuraamiskaavion tulee sisältää kolme nopeutta: normaali kävelyosuuden, hitaan osuuden ja juoksuosuuden. Ohjaajan tulee liikkua siten, että näiden osuuksien nopeuserot ovat selkeästi erilaiset. Kaikissa nopeuksissa tulee olla käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin sekä lyhyehkö matka (5–8 askelta / 2–3 metriä), jossa ohjaaja kävelee taaksepäin (normaalivauhtia). Osuuden, jossa ohjaaja kävelee taaksepäin, tulee olla riittävän tasainen ja turvallinen. Tämä osuus alkaa pysähdyksestä ja päättyy pysähdykseen. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. Aikaehdotus: Noin 2 minuuttia.

VOI – 3 Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno Kerroin 3 seuraamisen yhteydessä Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa                                                         

Liike suoritetaan kuvan kaavion mukaisesti. Tuomari päättää ennen koetta, mitkä kaksi asentoa kolmesta (seiso-istu-maahan) suoritetaan ja missä järjestyksessä. Kaaviossa tulee olla yksi käännös joko oikeaan tai vasempaan. Asentojen suoritusjärjestys sekä käännöksen suunta (vasen tai oikea) voivat vaihdella, mutta asentojen järjestyksen ja käännöksen tulee olla samat kaikille osallistujille. Liikkeen aloituskohta, käännöksen paikka (vasen/oikea, 90o) ja liikkeen loppukohta tulee merkitä esimerkiksi pienillä kartioilla, puolipalloilla, kylteillä tai vastaavilla. Aloituspaikan ja käännöspisteen sekä käännöspisteen ja lopetuspisteen välit ovat molemmat 10 m. Pysähdykset ovat 10 metrisen janan keskivaiheilla (~5 m). Kilpailijoille tulee tiedottaa ennen kokeen/luokan alkua, mitkä kaksi asentoa tuomari on valinnut suoritettavaksi ja missä järjestyksessä sekä käännöksen suunta.

VOI – 4 Luoksetulo ja pysäytys seisomaan Kerroin 3 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – seis– tänne (– sivulle) Pysäytyskäskyissä saa käyttää samanaikaista käsimerkkiä. Käsimerkissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.                                                                                                                            Luoksetulon matka on noin 25–30 metriä. Koiralle annetaan ”seiso” pysäytyskäsky matkan puolivälissä. Matkan puolivälin käskynantopaikka merkitään näkyvästi mutta selvästi luoksetulolinjan sivuun sijoitetulla merkillä (kartiolla, puolipallolla, kyltillä tai vastaavalla). Merkin tulee näkyä hyvin ohjaajalle (ja tuomarille), mutta koiralle sen ei tule olla huomiota herättävä/ ei saa olla häiritsevä. Koiran ollessa käskynantopaikan (merkin) kohdalla/tasolla, matkan puolivälissä, sille annetaan ”seiso” käsky. Suoritusohje: Kaikki liikkeen vaiheet, pysähtymiskäskyä lukuun ottamatta, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Pysähtymiskäskyn ohjaaja antaa itsenäisesti, kun koira on merkin kohdalla. Kaikkien kutsujen ja käskyjen tulee olla suullisia ja selkeästi annettuja. Käsimerkin voi liittää pysäytyskäskyyn. Suullinen käsky ja käsimerkki tulee antaa yhtä aikaa, eikä käsimerkki saa olla suullista käskyä pidempi. Ohjaaja voi liittää kutsuihin myös koiran nimen, mutta nimi ja kutsu on annettava nopeasti peräkkäin niin, ettei niistä muodostu kahta erillistä käskyä. Ohjaaja käskee koiran maahan ja siirtyy noin 25–30 metrin päähän koirasta hänelle osoitettuun paikkaan ja kääntyy koiraa kohti. Ohjaaja kutsuu koiraa ja antaa itsenäisesti ”seiso” käskyn koiralle, kun koira on merkin/kartion kohdalla. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen (n. 3 s kuluttua liikkeenohjaajan luvalla).

VOI – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo Kerroin 4 Käskyt: Eteen - oikea/vasen (– seiso) – maahan – tänne                                                                                Ohjauskäskyihin ja pysäytyskäskyihin (seiso – maahan) ohjaaja saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 23 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen. Ruutu merkitään kulmiin sijoitettavilla kulmamerkeillä kuten kartioilla, puolipalloin tai vastaavilla, joiden korkeus on noin 10–15 cm. Näkyvästi merkityt (esim. nauha, kalkkiviiva, teippi) ruudun sivut yhdistävät kartiot niiden ulkolaitoja pitkin (Katso kuvat.). Ruudun etäisyys kehän reunasta tulee olla vähintään 3 metriä. Suoritusohje: Ennen liikkeen aloittamista ohjaajan tulee ilmoittaa tuomarille, aikooko hän käskeä koiran ruudussa ensin seisomaan ja sitten maahan vai suoraan maahan. Ohjaajan tulee käskyttää koiraa ruudussa siten, kun on ilmoittanut, sillä koiran itsenäinen toiminta alentaa arvosanaa.

VOI – 6 Ohjattu noutaminen Kerroin 3 Käskyt: Seuraa – seiso – oikea/vasen+nouda – irti (– sivulle) Kun ohjaaja seisoo aloituspaikalla ja liike alkaa, liikkeenohjaaja asettaa kaksi puista noutoesinettä riviin noin 15 metrin päähän aloituspaikalta ja noin 10 metrin päähän toisistaan siten, että ne ovat helposti nähtävissä. Ne voidaan asettaa joko pystysuuntaan tai vaakasuuntaan, ei kuitenkaan pystyyn. (Kts kuva). Noutoesineet asetetaan kaikille kilpailijoille aina samassa järjestyksessä/samasta suunnasta ja samaan asentoon (pysty/vaaka) riippumatta siitä, kumpi esineistä on arvottu noudettavaksi. Noutoesineet tulee sijoittaa vähintään 3 metrin etäisyydelle kehän reunoista. Pieni merkki (teipinpätkä, liitumerkintä, naulauslevyke, tms.) on laitettu 5 metrin päähän aloituspaikalta (10 metrin päähän noutoesineiden välisen janan keskipisteestä). Noudettava esine arvotaan ennen liikkeen alkua, mutta oikea/vasen ilmoitetaan ohjaajalle vasta kun ohjaaja on jättänyt koiran merkin kohdalle ja palannut liikkeen aloituspaikalle. Arvonta voidaan tehdä myös ennen luokan tai kokeen alkua. Kokeessa on oltava käytettävissä kolme erikokoista noutoesinesarjaa erikokoisia koirarotuja varten. Suurin saa painaa korkeintaan noin 450 g. Noutoesineiden kokojen tulee olla suhteessa eri rotujen kokoihin, mutta ohjaaja voi kuitenkin vapaasti valita haluamansa kokoisen noutoesineen. Noutoesineet voi asettaa vaaka- tai pystysuuntaan. Ohjaaja seisoo aloituspaikassa, koira perusasennossa, rintamasuunta kohti noin 5 metrin päässä sijaitsevaa merkittyä pysähdyspaikkaa. Kun liike on alkanut ja noutoesineet on asetettu paikoilleen, ohjaaja käsketään kävelemään koiransa kanssa aloituspaikalta kohti merkkiä, menemään sen ohi (1–2 metriä, ja kääntymään ympäri (liikkeenohjaajan luvalla) ja palaamaan kohti merkkiä, jonka jälkeen hän käskee (itsenäisesti) koiran seisomaan merkille, koiran rintamasuunta aloituspaikkaa kohti. Ohjaaja jättää koiran seisomaan, palaa aloituspaikalle ja kääntyy kohti noutoesineitä. Ohjaaja ei saa pysähtyä jättäessään koiran. Liikkeenohjaaja ilmoittaa vasta kun ohjaaja on palanut aloituspaikalle, kumpi esineistä noudetaan. Noin 3 sekunnin kuluttua ohjaaja saa luvan käskeä koiraa noutamaan arvottu noutoesine.

VOI – 7 Tunnistusnouto Kerroin 3 Käskyt: (Seuraa/paikka –) etsi/nouda – irti (– sivulle)          Jokaiselle koirakolle varataan kuusi puista tunnistusnoutoesinettä (2 x 2 x 10) cm. Yksi esine kuudesta merkitään etukäteen tunnisteella. Tämä on noudettava, ohjaajan esine. Tunniste voidaan merkitä molempiin päihin kevyesti. Merkintään tulee käyttää lyijykynää tai kuulakärkikynää, ei esimerkiksi tussikynää. Liikkeenohjaaja vie esineet noin 10 metrin etäisyydelle aloituspaikasta ja sijoittaa ne noin 25 cm:n päähän toisistaan. Liikkeenohjaaja ei koske merkittyyn ohjaajan esineeseen, mutta muut viisi hän asettaa paikoilleen koskettaen niihin käsin. Esineet asetetaan riviin, jonoon tai ympyrän muotoon. Ympyrän muodossa ne voivat olla joko kehän myötäisesti tai kehän vastaisesti. Rivissä ja jonossa ohjaajan esine ei saa olla niiden päissä. Kaikille kilpailijoille käytetään samaa muodostelmaa, mutta noudettavan esineen paikan tulee vaihdella. Suoritusohje: Ohjaaja seisoo liikkeen aloituspaikassa koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa, että liike alkaa ja ojentaa ohjaajalle merkityn, puisen noutoesineen. Ohjaaja saa pitää merkittyä noutoesinettä kädessään noin 10 sekunnin ajan. Koira ei saa koskea tai haistella noutoesinettä tässä vaiheessa. Liikkeenohjaaja ottaa esineen ja kehottaa ohjaajaa kääntymään ympäri. Ohjaaja saa päättää näkeekö koira noutoesineitten sijoittamisen. Ohjaaja kääntyy tai molemmat kääntyvät. ”Seuraa”- tai ”paikka”-käskyt ovat sallittuja ohjaajan kääntyessä. Liikkeenohjaaja vie merkityn noutoesineen siihen käsin koskematta yhdessä viiden muun samanlaisen noutoesineen kanssa ja asettaa kaikki noutoesineet maahan / lattialle noin 10 metrin etäisyydelle ohjaajasta.  Liikkeenohjaaja kehottaa ohjaajan kääntymään ympäri ja käskemään koira noutamaan merkitty noutoesine.

VOI – 8 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – istu – seiso – maahan tai seiso – istu– maahan– istu (jokainen asento 2X) Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä saa käyttää yhtä tai molempia käsiä.                                                                 Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1–1,2 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa kuusi kertaa (istu/seiso/maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Ohjaaja jättää koiran paikalleen ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 15 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään. VOI:ssa asennonvaihtojen järjestys on istu-seiso-maahan tai seiso-istu-maahan. Asentojen järjestyksen tulee olla sama kaikille kilpailijoille. Viimeinen asennonvaihtokäsky on aina ”maahan”. Asennonvaihtojen ensimmäisen osan järjestyksen ei tarvitse olla sama kuin toisen osan. Voittajaluokassa on seuraavat asennonvaihtojärjestykset mahdollisia: • istu – seiso – maahan – istu – seiso – maahan • seiso – istu – maahan – seiso – istu – maahan • istu – seiso – maahan – seiso – istu – maahan • seiso – istu – maahan – istu – seiso – maahan Suoritusohje: Ohjaaja käskee koiran maahan aloituspaikassa, siten että rajalinja on koiran takana (tangeeraa koiraa). Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 10 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Jokainen asento tehdään kaksi kertaa. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Ohjaajan tulee käyttää lyhyitä suullisia käskyjä, mutta samanaikaiset käsimerkit ovat sallittuja. Viimeisen ”maahan” -käskyn jälkeen ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon.

VOI-9 Kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja esteen yli hyppääminen Kerroin 3  Käskyt: Kierrä – seiso/maahan – hyppää-(sivulle) Käsimerkin saa suullisen käskyn lisäksi antaa pysähtymiskäskyn ja ohjauskäskyn yhteydessä.                                                                                    Ennen kuin koe alkaa, tuomari ilmoittaa mihin asentoon koirien tulee pysähtyä kierrettyään kartioryhmän (seiso/maahan). Asento on sama kaikille kokeen osallistujille. Se, kumman esteen koiran tulee hypätä, arvotaan ennen liikkeen alkua tai vaihtoehtoisesti ennen kuin kilpailija tulee suoritukseensa tai ennen kokeen/luokan alkua. Ohjaaja saa tiedon suunnasta siinä liikkeen vaiheessa, kun koira on kiertänyt kartiot ja ohjaaja on käskenyt koiran seisomaan/maahan. Kaksi estettä (yksi umpinainen este ja yksi avonainen este rimalla) on sijoitettu noin 10 metrin päähän kartioryhmästä ja 5 metrin päähän toisistaan. Esteiden korkeudet säädetään koiran säkäkorkeuden mukaan. Esteiden korkeus on kuitenkin korkeintaan 50 cm. Kts. B1 Järjestämisohje 23.2.3. Aloituspaikka on 5–7 metriä esteiden linjasta ja ohjaaja saa itse valita etäisyyden väliltä 5–7 metriä. Kartioryhmä (3–6 kpl noin 40–50 cm korkeita kartiota) sijoitetaan noin 10 metrin päähän esteiden linjasta. Kartioryhmän tulee peittää noin puolen neliön alan (0,4–0,5 m2). Kartioryhmän pituuden ja leveyden tulee olla noin 70–80 cm. On suositeltavaa sijoittaa kartiot liitteen 3 kuvan mukaisesti. Kartiot tulee sijoittaa paikoilleen ennen kuin ohjaaja seisoo liikkeen aloituspaikassa, eikä ohjaajan/koiran tule nähdä kartioiden sijoittamista. Helpottamaan koiran pysähdyspaikan arviointia (vähintään 2 m kartioryhmän edessä) voidaan kahden metrin linja merkitä esimerkiksi pienillä kartioilla, näkyvillä nauhanpätkillä tms., jotka sijoitetaan selvästi koiran kulkulinjasta sivuun (vähintään 5 metriä keskilinjasta). Koira pysäytetään aikaisintaan 2 m kartioryhmän jälkeen.  

 ____________________________________

VOI – 1 Paikalla makaaminen 2 minuuttia, ohjaajat näkösuojassa Kerroin 3 Käskyt: Maahan – paikka – istu Kuvaus: Koirat tuodaan liikkeeseen ilman talutinta, mutta niillä tulee olla kaulain. Koirien tulee maata paikallaan 2 minuutin ajan ohjaajien ollessa näkösuojassa. Ryhmässä tulee olla vähintään kolme, mutta ei enempää kuin kuusi koiraa. Koirat komennetaan yksi kerrallaan maahan ja istumaan liikkeenohjaajan luvalla. Niille aiheutetaan häiriöitä, esimerkiksi siten, että liikkeenohjaaja pujottelee koirien välistä. Suoritusohje: Liike alkaa, kun kaikki ryhmän ohjaajat seisovat rivissä noin 3 metrin välein, koirat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike alkaa”. Ohjaajat käskevät koiransa perusasennosta maahan yksi kerrallaan, aloittaen rivin vasemmasta päästä ja edeten rivin oikeaan päähän (1->6). Ohjaajat poistuvat rivissä yhtä aikaa kehän reunalle ja siitä näkösuojaan kahdeksi minuutiksi. Suoritusaika (2 min) alkaa, kun kaikki ohjaajat ovat näkösuojassa. Koirien tulee pysyä paikallaan makaamassa. Niille aiheutetaan häiriöitä. Kun 2 minuuttia on kulunut, ohjaajat palaavat yhdessä kehään ja jäävät riviin kehänauhan sisäpuolelle. Ohjaajat siirtyvät koiriensa taakse. Ohjaajat ohittavat koiransa noin 0,5 metrin etäisyydeltä koiran jäädessä ohjaajan vasemmalle puolelle ja asettuvat seisomaan noin 3 metriä koiriensa taakse rintamasuunta koiraa kohti. Luvan saatuaan ohjaajat siirtyvät koiriensa viereen ja käskevät ne yksitellen perusasentoon oikealta vasemmalle (6->1) siten, että ensimmäisenä maahan mennyt koira nousee viimeisenä perusasentoon. Liike päättyy, kun koirat ovat perusasennossa ja liikkeenohjaaja ilmoittaa ”Liike päättyy-Kiitos”. Ohjaajia tulisi muistuttaa, että kovaääniset käskysanat voivat häiritä muita koiria ja alentavat arvosanaa huomattavasti. Arvosteluohje: Mikäli koira reagoi ennen ohjaajan käskyä (esim. menee maahan tai nousee perusasentoon) toisen ohjaajan ”maahan” tai ”istu” käskystä, korkein mahdollinen arvosana on 8.Mikäli koira toimii itsenäisesti (menee maahan tai nousee istumaan), korkein mahdollinen arvosana on 7. Mikäli koira on reagoinut ennenaikaisesti (mennyt maahan tai nousut istumaan), sen tulee pysyä ottamassaan asennossa (maassa tai perusasennossa). Mikäli koira ei liikkeen alussa maahan mentyään pysy asennossa, liike hylätään (=0). Mikäli koira liikkeen lopussa nousee istumaan ja käy ilman käskyä uudelleen makaamaan, korkein mahdollinen arvosana on 6.Liike hylätään, jos ohjaaja käskee koiran uudelleen makaamaan. Mikäli koira ei liikkeen lopussa nouse perusasentoon, korkein arvosana on 7. Liike hylätään (=0), jos koira ei mene maahan toisellakaan käskyllä, nousee seisomaan tai istumaan ennen kuin ohjaajat ovat palanneet kehään, liikkuu enemmän kuin mittansa verran tai makaa selällään. Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ajan tultua täyteen ja ohjaajat ovat palanneet kehään, korkein mahdollinen arvosana on 6. Jos koira tämän lisäksi liikkuu paikaltaan, liike hylätään. Arvosanaan vaikuttavat koiran rintamasuunta ja makuuasento. Koira saa laskea päänsä ja takaraajojen lonkka-asento on sallittu, mutta esimerkiksi kyljellään makaaminen alentaa arvosanaa 3:lla. Kaikenlainen koiran liikkuminen paikallaolon aikana alentaa arvosanaa. Rauhattomuus, kuten painon siirtäminen puolelta toiselle alentaa arvosanaa. Koira saa rauhallisesti kääntää päätään ja katsoa ympärilleen ja se saa osoittaa kiinnostusta ja tarkkaavaisuuta, mikäli kehässä tai kehän ulkopuolella on häiriötä tai kuuluu ääniä. Tämän ei kuitenkaan tulisi vaikuttaa rauhattomuudelta, levottomuudelta tai pelokkuudelta. Vinkuminen ja haukkuminen alentavat selvästi arvosanaa. Jos koira haukahtaa pari kertaa, arvosanaa alennetaan (1–2):lla. Jos koira haukkuu useamman kerran / useampaan otteeseen, alennetaan arvosanaa (3–5):llä ja jos haukkuminen on lähes jatkuvaa, liike hylätään. Sama koskee vinkumista. Mikäli koira nousee liikkeen aikana ja lähestyy toista koiraa siten, että se voi häiritä toisen koiran suoritusta tai aiheuttaa tappelun, tulee liike keskeyttää ja järjestää uudelleen ilman häiriön aiheuttanutta koiraa. Häiriön aiheuttaneen koiran koesuoritus hylätään eikä se saa jatkaa koetta. Katso sääntöjen (A) kohdat 11.2 ja 11.5 sekä järjestämisohjeiden (B1) kohta 21 (tauon määrääminen ja kilpailukiellon esittäminen). Liike hylätään, jos • koira liikkeen alussa ollessaan ohjaajan vieressä perusasennossa menee maahan ennen ohjaajan käskyä eikä pysy makuuasennossa. • koira on ennakoinut alussa ”maahan”- tai lopussa ”istu” -käskyn, ohjaaja antaa koiralle käskyn korjata. • koira ei mene maahan toisellakaan käskyllä • koira nousee seisomaan tai istumaan ennen kuin ohjaajat palaavat kehään • koira liikkuu paikaltaan enemmän kuin mittansa verran • koira, ajan tultua täyteen ja ohjaajien palattua kehään, nousee istumaan / seisomaan ja tämän lisäksi liikkuu paikaltaan • koira makaa selällään • koira haukkuu lähes jatkuvasti • koira vinkuu lähes jatkuvasti ja häiritsevästi
 
VOI – 2 Seuraaminen Kerroin 4 Käskyt: Seuraa
Suoritusohje: Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua. (Katso yleisiä suoritusohjeita § 27-32 ja arvosteluohjeita §63) Seuraamisen tavoitteena on, että koira seuraa ohjaajan vasemmalla sivulla halukkaasti, aktiivisesti ja pitäen kontaktia ohjaajaan. Koiran ja ohjaajan tulee liikkua yhdensuuntaisesti. Koiran tulee seurata lapa ohjaajan polven kohdalla ja sen rintamasuunnan tulee olla sama kuin ohjaajan (ohjaajan kulkusuunnan), sen tulee säilyttää sijaintinsa ja pienen etäisyyden ohjaajaan koko seuraamisliikkeen ajan. Ohjaajan ja koiran tulee liikkua luonnollisesti. Nämä koskevat kaikkia nopeuksia. Ohjaaja voi valita tekeekö täyskäännökset vasemmalle vai oikealle. Nk. ”saksalainen täyskäännös vasemmalle” on myös hyväksytty, ts. koira kiertää ohjaajan ympäri oikealta puolelta, kunhan koira tekee käännöksen tiiviisti ohjaajan vieressä pysyen. Voittajaluokan seuraamiskaavion tulee sisältää kolme nopeutta: normaali kävelyosuuden, hitaan osuuden ja juoksuosuuden. Ohjaajan tulee liikkua siten, että näiden osuuksien nopeuserot ovat selkeästi erilaiset. Kaikissa nopeuksissa tulee olla käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Kaavioon kuuluu myös 2–3 askelta eteen- ja taaksepäin sekä lyhyehkö matka (5–8 askelta / 2–3 metriä), jossa ohjaaja kävelee taaksepäin (normaalivauhtia). Osuuden, jossa ohjaaja kävelee taaksepäin, tulee olla riittävän tasainen ja turvallinen. Tämä osuus alkaa pysähdyksestä ja päättyy pysähdykseen. Kaikkien luokkaan osallistuvien koirien tulee tehdä sama seuraamiskaavio. Aikaehdotus: Noin 2 minuuttia. Tulee huomioida, että jotkut rodut/ohjaajat suorittavat kaavion hitaammin tai nopeammin, vaikka kaavio/etäisyydet ovat samanlaiset kaikille. Arvosteluohje: Yleisissä ohjeissa kuvataan seuraamisen suoritusta ja arvostelua. ( Katso yleisä suoritusohjeita § 27-32 ja arvosteluohjeita §63). Näitä tulee noudattaa, mutta myös luokka tulee ottaa huomioon kun arvostelee seuraamista. Suoritus hylätään (=0), mikäli koira jättää ohjaajan tai seuraa suurimman osan matkasta yli puolen metrin päässä toivotusta seuraamispaikasta. Mikäli ohjaaja ja/tai koira liikkuvat hitaasti (normaalin ja nopean vauhdin osuuksilla), arvosanaa alennetaan (2–4):llä. Hidastelu ja jätättäminen ovat isoja virheitä ja alentavat arvosanaa (2–5):llä. Kontaktin puute ja ylimääräiset käskyt ovat virheitä. Koiran vino seuraamisasento, sivuttain seuraaminen ja auraaminen alentavat arvosanaa noin 1–3:lla. Hidastaminen ja pysähtyminen ennen tai jälkeen käännösten tai käännösten aikana sekä ennen pysähdyksiä alentavat arvosanaa. Sekä koiran että ohjaan liikkumisen tulee olla luonnollista. Luonnottomat liikkeet ja asennot (esim. koiran pään asento) sekä kaikenlainen liioittelu ovat isoja virheitä. Nämä voivat jopa aiheuttaa liikkeen hylkäämisen. Koiran ja ohjaajan välillä tulee olla pieni mutta selkeä välimatka. Arvosanaa alennetaan, mikäli koira seuraa liian lähellä ohjaajaa, häiritsee tai estää ohjaajan liikkumista. Ohjaajaan nojaaminen tai törmääminen ovat huomattavia virheitä. Pieni ohjaajan varovaisuus on sallittua, kun ohjaaja kävelee taaksepäin. Mikäli seuraaminen on taaksepäin kävelyssä puutteellista, alennetaan arvosanaa noin (1–2):lla. Liike hylätään, jos • koira jättää ohjaajan tai seuraa suurimman osan matkasta yli puolen metrin päässä toivotusta seuraamispaikasta, • koira haukkuu/vinkuu lähes koko seuraamisen ajan, • koira kulkee levottomasti tai luonnottomassa asennossa lähes koko seuraamismatkan.
 
VOI – 3 Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno Kerroin 3 seuraamisen yhteydessä Käskyt: Seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa – seiso/istu/maahan – seuraa
Kuvaus: Liike suoritetaan kuvan kaavion mukaisesti. Tuomari päättää ennen koetta, mitkä kaksi asentoa kolmesta (seiso-istu-maahan) suoritetaan ja missä järjestyksessä. Kaaviossa tulee olla yksi käännös joko oikeaan tai vasempaan. Asentojen suoritusjärjestys sekä käännöksen suunta (vasen tai oikea) voivat vaihdella, mutta asentojen järjestyksen ja käännöksen tulee olla samat kaikille osallistujille. Liikkeen aloituskohta, käännöksen paikka (vasen/oikea, 90o) ja liikkeen loppukohta tulee merkitä esimerkiksi pienillä kartioilla, puolipalloilla, kylteillä tai vastaavilla. Aloituspaikan ja käännöspisteen sekä käännöspisteen ja lopetuspisteen välit ovat molemmat 10 m. Pysähdykset ovat 10 metrisen janan keskivaiheilla (~5 m). Kilpailijoille tulee tiedottaa ennen kokeen/luokan alkua, mitkä kaksi asentoa tuomari on valinnut suoritettavaksi ja missä järjestyksessä sekä käännöksen suunta. Nämä voi esittää esimerkiksi kaaviona tai pelkästään ilmoittamalla kirjallisesti ilmoitustaululla asennot, niiden järjestyksen ja käännöksen suunta.
Suoritusohje: Liikkeenohjaaja käskyttää liikkeen aloituksen, milloin ohjaaja antaa pysähtymiskäskyt, täyskäännökset sekä liikkeen päättymisen. Ohjaaja tekee kulmassa itsenäisesti käännöksen oikeaan/vasempaan sekä käskee koiran seuraamaan, kun hän on palaamassa koiran luo, ja koirakko jatkaa yhdessä seuraamista. Ohjaaja ja koira aloittavat suorituksen kävellen normaalia seuraamisvauhtia kohti kääntöpistettä. Kuljettuaan puolet matkasta (noin 5 m) ohjaaja käskee, koiran pysähtymään ensimmäiseen asentoon jatkaen itse matkaa pysähtymättä. Koiran tulee välittömästi pysähtyä oikeaan asentoon. Ohjaaja ei saa antaa lisäkäskyä. Tämä hylkää ko. asennon. Ohjaaja jatkaa vielä noin 5 m suoraan eteenpäin, ohi ensimmäisen kääntöpisteen ja tekee kartiolla täyskäännöksen ja palaa koiraa kohti, kävellen koiran ohi noin 0,5 m etäisyydellä siitä, niin että koira jää ohjaajan vasemmalle puolelle. Ohjaaja jatkaa kävelemistä vielä noin 2 m koiran taakse, missä hän tekee täyskäännöksen ja palaa koiraa kohti. Sivuuttaessaan koiran, ohjaaja pysähtymättä käskee koiran seuraamaan ja liike jatkuu kohti ensimmäistä kulmaa. Liike jatkuu siten, että kääntöpisteessä koirakko kääntyy vasemmalle/oikealle ja matkan puolivälissä ohjaaja antaa seuraavan pysähdyskäskyn. Liike jatkuu samalla tavalla kuin ensimmäisessä osuudessa. Liike päättyy, kun liikkeenohjaaja on antanut pysähtymiskäskyn ja ilmoittanut liikkeen päättyneen. Koiran tulee seisoa, istua ja mennä maahan kuviteltujen, merkkejä yhdistävien linjojen suuntaisesti. Välimatka koiran ja käännöspaikkojen merkkien (kulmamerkkien) välillä tulee olla noin 0,5 m, ottaen huomioon koiran koko. Käännöksen kulma tulee suorittaa 90° käännöksenä, ei pyöristettynä. Lähtö-, kulma- ja lopetusmerkki jäävät koirakon vasemmalle puolelle. Liike tulee suorittaa normaalilla seuraamisnopeudella – ei hitaammin eikä nopeammin. Liikkeen kaikki vaiheet, kulmien käännöksiä (oikea/vasen) lukuun ottamatta, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Arvosteluohje: Väärästä asennosta arvosanaa alennetaan 3:lla. Jotta liike voidaan hyväksyä, koiran pitää tehdä vähintään yksi oikea asento. Mikäli koira pysähtyy kerran väärään asentoon tai se ei tee asentoa hyväksytysti, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jotta asento voidaan hyväksyä, on sen oltava oikea, eikä koira saa edetä omaa mittaansa enempää käskyn jälkeen. Toisen käskyn antaminen, voimakkaan käsimerkin tai voimakkaan kehonkielen käyttäminen hylkäävät kyseisen asennon. Mikäli koira jättää pysähtymättä kokonaan, ts. koira ei pysähdy ennen kuin ohjaaja on tehnyt täyskäännöksen, liike hylätään (=0). Jos koira seuraa ohjaajaa pysähtymiskäskyn jälkeen, on yksi ylimääräinen käsky sallittu (koko liikkeen hylkäyksen välttämiseksi), jotta koira saadaan pysähtymään. Jos koira tällöin pysähtyy ennen kuin ohjaaja ehtii seuraavaan kääntöpisteeseen, liike voi jatkua, mutta korkein mahdollinen arvosana on 6. Arvostelussa tulee kiinnittää huomiota seuraamiseen ja asentojen suoruuteen suhteessa lähtö/kääntö- ja lopetuspaikkoihin ts. yhdensuuntaisuuteen näitä yhdistävien janojen kanssa. Liikkuminen käskyn jälkeen, hitaasti pysähtyminen seisomaan, hitaasti istuminen, hidas maahanmeno, koiran vino asento, huono seuraaminen, vauhdin muuttuminen, pyöristetyt käännökset kulmissa ja poikkeaminen oikealta linjalta (ei yhdensuuntainen kuvitteellisten merkkejä yhdistävien linjojen kanssa) sekä kääntyminen ja koiraan katsominen ovat virheitä. Ne alentavat arvosanaa (1–5):llä. Ylimääräiset pysähtymiskäskyt hylkäävät ko. asennon. Käsimerkit ja kehonkieli seiso/istu/maahan käskyjen yhteydessä ovat vakavia virheitä ja alentavat arvosanaa merkkien kestosta ja voimakkuudesta riippuen (1–5):llä tai ko. asento voidaan hylätä. Kts. yleiset arvosteluohjeet, § 48. Jos ohjaaja palatessaan ohittaa koiran väärältä puolelta, arvosanaa alennetaan 1:llä. Yhteenvetona: Asento hylätään jos • asento on väärä • koira liikkuu yli 1 X mittansa käskyn jälkeen • koira vaihtaa oikean asennon väärään • ohjaaja antaa lisäkäskyn asentoon • koira lähtee uudestaan liikkeelle pysähdyttyään ensin ja liikkuu yli mittansa • ohjaaja antaa voimakkaan käsimerkin tai käyttää voimakasta kehonkieltä komentaessaan koiraa asentoon. Liike hylätään, jos • koira ei tee vähintään yhtä hyväksyttyä asentoa • koira tekee asennot väärässä järjestyksessä • koira jättää kokonaan pysähtymättä ennen kuin ohjaaja on tehnyt täyskäännöksen.
 
VOI – 4 Luoksetulo ja pysäytys seisomaan Kerroin 3 Käskyt: Maahan – (paikka) – tänne – seis– tänne (– sivulle) Pysäytyskäskyissä saa käyttää samanaikaista käsimerkkiä. Käsimerkissä voi käyttää yhtä tai molempia käsiä.
Kuvaus: Luoksetulon matka on noin 25–30 metriä. Koiralle annetaan ”seiso” pysäytyskäsky matkan puolivälissä. Matkan puolivälin käskynantopaikka merkitään näkyvästi mutta selvästi luoksetulolinjan sivuun sijoitetulla merkillä (kartiolla, puolipallolla, kyltillä tai vastaavalla). Merkin tulee näkyä hyvin ohjaajalle (ja tuomarille), mutta koiralle sen ei tule olla huomiota herättävä/ ei saa olla häiritsevä. Koiran ollessa käskynantopaikan (merkin) kohdalla/tasolla, matkan puolivälissä, sille annetaan ”seiso” käsky. Suoritusohje: Kaikki liikkeen vaiheet, pysähtymiskäskyä lukuun ottamatta, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Pysähtymiskäskyn ohjaaja antaa itsenäisesti, kun koira on merkin kohdalla. Kaikkien kutsujen ja käskyjen tulee olla suullisia ja selkeästi annettuja. Käsimerkin voi liittää pysäytyskäskyyn. Suullinen käsky ja käsimerkki tulee antaa yhtä aikaa, eikä käsimerkki saa olla suullista käskyä pidempi. Ohjaaja voi liittää kutsuihin myös koiran nimen, mutta nimi ja kutsu on annettava nopeasti peräkkäin niin, ettei niistä muodostu kahta erillistä käskyä. Ohjaaja käskee koiran maahan ja siirtyy noin 25–30 metrin päähän koirasta hänelle osoitettuun paikkaan ja kääntyy koiraa kohti. Ohjaaja kutsuu koiraa ja antaa itsenäisesti ”seiso” käskyn koiralle, kun koira on merkin/kartion kohdalla. Ohjaaja kutsuu koiran luokseen (n. 3 s kuluttua liikkeenohjaajan luvalla).
Arvosteluohje: Koiran tulee noudattaa kutsuja nopeasti ja halukkaasti sekä totella käskyjä täsmällisesti. Sen tulee liikkua ripeästi, vähintään reipasta ravia, ja säilyttää sama tempo ja askellaji luoksetulon eri vaiheissa. Haluton luoksetulo on merkittävä virhe Erittäin hidas ja  huomattavan haluton luoksetulo saattavat hylätä liikkeen. Lisäksi sekä kutsun että pysähdyksen ennakointi ovat virheitä, samoin liian aikainen pysähdyskäskyn antaminen. Koiran rotu ja sen rakenne tulee ottaa huomioon, kun arvostellaan sen nopeutta ja pysähtymistä. Koiran tulee lähteä välittömästi kutsusta ja aloittaa pysähtyminen välittömästi käskystä. Mikäli koira nousee istumaan tai seisomaan aloituspaikassa, tai siirtyy paikaltaan alle oman mittansa, vaihtamatta asentoaan, ennen ensimmäistä kutsua, korkein mahdollinen arvosana on 8.Jos koira siirtyy paikaltaan yli mittansa verran ennen kutsua, liike on hylätty (=0). Mikäli koira noudattaa vasta toistettua kutsua liikkeen alussa tai pysähtymisen jälkeen, arvosanaa alennetaan 2:lla. Kolmas kutsu, joko liikkeen ensimmäisessä tai toisessa vaiheessa, hylkää liikkeen. Niin ikään yhteensä neljä kutsua hylkää liikkeen. Koiran tulee totella pysähtymiskäskyä välittömästi. Kun arvioidaan pysähdyksiä, raskasrakenteisilla ja nopeilla koirilla sallitaan pieni toleranssi pysähtymisessä (noin 1X mittansa), mutta hitaasti liikkuvilla / kevytrakenteisilla koirilla vähemmän. Riippumatta siitä, miten nopeasti koira tulee luokse, jotta pysähdyksen voidaan katsoa olevan tarkka ja täsmällinen, koira ei saa edetä omaa mittaansa enempää käskyn jälkeen. Hitaasti liikkuvien koirien tulee pysähtyä nopeammin. Hiipiminen / ”uhma-askeleet” katsotaan merkittäväksi virheeksi. Jos koira liukuu pysähtyessään, tämäkin on virhe ja arvostellaan vastaavasti kuin muukin eteneminen pysähtymiskäskyn jälkeen. Jotta pysähtymisosio hyväksytään, koira ei saa edetä yli 3X mittaansa käskyn jälkeen. Mikäli koira ei pysähdy noin kolmen mittansa sisällä, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira jättää pysähtymisen kokonaan suorittamatta (ei edes yritä pysähtyä), liike on hylätty (=0). Jos koira pysähtyy väärään asentoon tai muuttaa oikean asennon vääräksi, arvosanaa alennetaan 2:lla. Jos koira pysähdyttyään siirtyy paikaltaan yli mittansa verran ennen kutsua, liike on hylätty. Liike hylätään, jos • koira siirtyy paikaltaan yli mittansa verran ennen kutsua, • koira tarvitsee yli kolme kutsua/tarvitsee molemmissa liikkeen vaiheissa toistetun kutsun, • koira ei yritä pysähtyä lainkaan.
 
VOI – 5 Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo Kerroin 4
Käskyt: Eteen - oikea/vasen (– seiso) – maahan – tänne Ohjauskäskyihin ja pysäytyskäskyihin (seiso – maahan) ohjaaja saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Kuvaus: Ruutu, jonka koko on 3 m x 3 m sijaitsee n. 23 m aloituspaikasta. Viidentoista metrin etäisyys on mitattuna aloituspaikasta ruudun keskipisteeseen. Ruutu merkitään kulmiin sijoitettavilla kulmamerkeillä kuten kartioilla, puolipalloin tai vastaavilla, joiden korkeus on noin 10–15 cm. Näkyvästi merkityt (esim. nauha, kalkkiviiva, teippi) ruudun sivut yhdistävät kartiot niiden ulkolaitoja pitkin (Katso kuvat.). Ruudun etäisyys kehän reunasta tulee olla vähintään 3 metriä. Suoritusohje: Ennen liikkeen aloittamista ohjaajan tulee ilmoittaa tuomarille, aikooko hän käskeä koiran ruudussa ensin seisomaan ja sitten maahan vai suoraan maahan. Ohjaajan tulee käskyttää koiraa ruudussa siten, kun on ilmoittanut, sillä koiran itsenäinen toiminta alentaa arvosanaa. Kaikki liikkeen vaiheet, lukuun ottamatta käskyjä ruudussa (seiso/maahan) ja mahdollisia lisäohjauskäskyjä, tehdään liikkeenohjaajan luvalla. Ohjaaja lähettää koiran 23 metrin päähän 3 m x 3 m kokoiseen ruutuun. Koiran tulee liikkua ruutua kohti suoraviivaisesti ja mennä ruutuun sen etureunasta. Kun koira on ruudussa, ohjaaja käskee koiran joko seisomaan ja sen jälkeen maahan tai suoraan maahan. Mikäli ohjaaja käskee koiran seisomaan, seisomisasennon tulee olla selkeä ja vakaa, ja koiran tulee seistä hetken (noin 3 s) ennen kuin ohjaaja antaa ”maahan”- käskyn. Ohjaaja kävelee kohti oikeanpuoleista kartiota. Noin 2 metrin etäisyydellä kartiosta ohjaaja kääntyy vasempaan ja noin 3 metrin jälkeen uudelleen vasempaan, kohti aloituspaikkaa. Ohjaajan kuljettua noin 10 metriä toisesta käännöksestä, hän kutsuu koiraa ja jatkaa kohti aloituspaikkaa. Ohjaajaa käsketään pysähtymään, kun hän on tullut aloituspaikkaan. Liikkeessä tulisi käyttää korkeintaan neljä käskyä, jolloin yksi neljästä käskystä on ”seiso”- käsky ruudussa. Vaihtoehtoisesti ohjaaja voi käskeä koiran suoraan maahan, kun se on ruudussa ja näin ollen käyttää ainoastaan kolme käskyä. Mikäli ruutuun ohjaus vaatii lisäohjausta, saa ohjauskäskyihin liittää käsimerkin. Kuva Liike VOI 2.5. Lähettäminen määrätylle paikalle, maahan meno ja luoksetulo. Ruudun merkitseminen on kuvattu kohdassa 23.3.3. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa ohjauksia ja käskyjä sekä koiran ripeyttä ja suoraviivaista liikkumista. Koiran täytyy totella käskyjä. Jos ”seiso” -käsky annetaan koiran ollessa ruudussa, sen täytyy seistä, ja jos se käsketään suoraan maahan, sen täytyy tehdä niin. Korkeimman arvosanan saaminen edellyttää, että ohjaaja käyttää liikkeen aikana korkeintaan neljä käskyä, jolloin yksi neljästä käskystä on seisomiskäsky koiran ollessa ruudussa tai vaihtoehtoisesti kolme käskyä, mikäli hän käskee ruudussa olevan koiran suoraan maahan. Koiran suuntaaminen tai koiraan koskeminen aloituspaikalla, (myös ennen liikkeen alkua), hylkää liikkeen. Yksi ”kämmenkosketus” on sallittu ennen liikkeen alkua. Tästä ei saa tulla vaikutelmaa, että sillä suunnataan koiraa. Kts. yleiset ohjeet § 20 & § 53. Jos ohjaaja liikkuu (ottaa askeleita mihin tahansa suuntaa) käskyjä antaessaan, liike hylätään (=0). Mikäli ohjaaja käyttää vartaloapuja /kehonkieltä, arvosana alennetaan (2–3):lla. Käsimerkit sallitaan vain ohjauskäskyjen yhteydessä, koiran ollessa etäällä ohjaajasta, esimerkiksi jos koiraa pitää lisäohjata ruutuun. Käsimerkin käyttäminen koiran ollessa ohjaajan vieressä alentaa arvosanaa 2:lla. Mikäli koira liikkuu hitaasti tai hyvin hitaasti, korkein arvosana on (6–7). Jos koira toimii ilman käskyjä, arvosanaa alennetaan. Jos koira pysähtyy itsenäisesti matkalla ruutuun tai pysähtyy ruudussa seisomaan tai menee maahan ilman käskyä, arvosanaa alennetaan 3:lla. Ylimääräisten ohjauskäskyjen vaikutus arvosanaan riippuu käskyjen voimakkuudesta ja koiran halukkuudesta noudattaa käskyjä. Arvosanaa alennetaan (1–2):lla/lisäohjauskäsky. Ruudun arvostelu Jos koira istuu tai menee maahan ruudun ulkopuolella, sitä ei saa enää ohjata ruutuun ja liike hylätään (=0). Mikäli koira menee ruutuun sivureunasta tai takaa, arvosanaa alennetaan (½ –1):llä. Hyväksyttyyn suoritukseen edellytetään, että koira on kokonaan ruudussa. Kuitenkaan ei edellytetä, että häntä on ruutumerkintöjen sisäpuolella. Mikäli koiralle annetaan pysähdyskäsky (seiso) ja se pysähtyy ruudun ulkopuolelle tai rajalle, ohjaajan tulee lisäohjauskäskyllä ohjata se ruutuun. Koiralle tulee antaa myös uusi ”seiso” käsky ennen maahan käskyä, mikäli ohjaaja on liikkeen alussa ilmoittanut koiran pysähtyvän ruudussa seisomaan ennen maahan käskyä. Arvosanaa alennetaan 2:lla edellyttäen, että koira reagoi käskyihin nopeasti ja että asennot ovat selkeät ja oikein. Mikäli koira, jolle maahan käsky annetaan suoraan, on pysäytettävä (esim. ruudun ulkopuolella), arvosanan alennus on niin ikään 2. Mikäli koira ottaa ruudussa (käskystä) väärän asennon, alennetaan arvosanaa 2:lla. Ja mikäli seisominen ruudussa on epäselvä, epästabiili tai koira komennetaan liian nopeasti maahan, arvosanaa alennetaan (1–2):lla. Koiran itsenäinen toiminta alentaa arvosanaa 3:lla, esim. mikäli koira ottaa väärän asennon ilman käskyä, arvosanaa alennetaan 3:lla. Liike hylätään (=0), jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen ohjaajan toista käännöstä. Jos koira nousee ohjaajan toisen käännöksen jälkeen, mutta ennen kuin ohjaaja on kutsunut koiraa, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira liikkuu nousematta/ryömii ruudussa, alennetaan arvosanaa (2–3):lla. Jos koira liikkuessaan ylittää ruudun reunan ennen kuin ohjaaja on kutsunut koiraa, liike hylätään (=0). Kuitenkin, mikäli voidaan katsoa, että koira on vain hieman ennakoinut ohjaajan kutsun ja se on lähtenyt esimerkiksi jo liikkeenohjaajan käskystä, alennetaan arvosanaa (2–3):lla Toinen ”seiso”- tai ”maahan”-käsky tai kutsu ruudusta, alentavat arvosanaa 2:lla/käsky. Jos koira ei noudata jotain edellä mainituista käskyistä toistettunakaan, liike hylätään. Liike hylätään, jos • ohjaaja osoittaa koiralle suuntia (esimerkiksi ruudun sijaintia) tai koskettaa koiraa lähtöpaikassa, • ohjaaja liikkuu (askeltaa/liikuttaa jalkojaan) käskyjä antaessaan, • koira istuu tai menee maahan ruudun ulkopuolella, • koira nousee istumaan tai seisomaan ennen ohjaajan toista käännöstä, • koira liikkuessaan ruudussa ylittää ruudun reunan ennen kuin ohjaaja on kutsunut koiraa, • koira ei noudata toistettuakaan ”seiso”- tai ”maahan”-käskyä tai kutsua ruudusta. 
Suoritusohje: Ohjaaja seisoo aloituspaikassa, koira perusasennossa, rintamasuunta kohti noin 5 metrin päässä sijaitsevaa merkittyä pysähdyspaikkaa. Kun liike on alkanut ja noutoesineet on asetettu paikoilleen, ohjaaja käsketään kävelemään koiransa kanssa aloituspaikalta kohti merkkiä, menemään sen ohi (1–2 metriä, ja kääntymään ympäri (liikkeenohjaajan luvalla) ja palaamaan kohti merkkiä, jonka jälkeen hän käskee (itsenäisesti) koiran seisomaan merkille, koiran rintamasuunta aloituspaikkaa kohti. Ohjaaja jättää koiran seisomaan, palaa aloituspaikalle ja kääntyy kohti noutoesineitä. Ohjaaja ei saa pysähtyä jättäessään koiran. Liikkeenohjaaja ilmoittaa vasta kun ohjaaja on palanut aloituspaikalle, kumpi esineistä noudetaan. Noin 3 sekunnin kuluttua ohjaaja saa luvan käskeä koiraa noutamaan arvottu noutoesine. Ohjauskäsky (oikea/vasen) ja noutokäsky tulee antaa tiiviisti yhdessä, sillä myöhäinen noutokäsky voidaan tulkita lisäkäskyksi. Koiran noudettua noutoesineen sen tulee tuoda ja luovuttaa se ohjaajalle yleisten ohjeiden mukaisesti.
Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä ja ohjausta, koiran ripeyttä ja menoa noutoesineelle ja takaisin suorinta mahdollista reittiä. Koiran suuntaaminen tai suuntien näyttäminen lähtöpaikassa, myös ennen liikkeen aloitusta, hylkää liikkeen (=0). (Yksi kämmenkosketus sallittu, kts. yleiset ohjeet, §20 & § 53) Jotta liike voidaan hyväksyä, koiran tulee pysyä merkin luona, kunnes se käsketään liikkeelle. Jos koira istuu, menee maahan tai liikkuu merkillä, korkein mahdollinen arvosana on 8. Jos koira liikkuu yli mittansa seisoessaan merkin luona, suoritus hylätään. Ylimääräisten ohjauskäskyjen vaikutus arvosanaan riippuu niiden voimakkuudesta ja koiran halukkuudesta noudattaa käskyä. Arvosanan alennus voi olla 1–2. Muiden lisäkäskyjen arvostelun tulee perustua yleisiin ohjeisiin, §51. Jos koira selvästi menee väärälle noutoesineelle ja se pysäytetään ja ohjataan uudelleen oikealle noutoesineelle ja koira tuo oikean esineen, alennetaan arvosanaa 3:lla. Jos koira ohjataan uudelleen väärältä noutoesineeltä ilman pysäytystä, alennetaan arvosanaa 2:lla. Jos koira nostaa väärän noutoesineen, liike hylätään (=0). Yleisissä suoritus- ja arvosteluohjeissa on arvosteluohjeet sille, jos koira pudottaa noutoesineen tai pureskelee noutoesinettä. Liike hylätään, jos • ohjaaja osoittaa koiralle suuntaa tai koskettaa koiraa aloituspaikassa, • koira liikkuu yli mittansa seisoessaan merkin luona, • koira nostaa väärän noutoesineen, • koira puree erittäin voimakkaasti noutoesinettä tai rikkoo sen.
 
VOI – 7 Tunnistusnouto Kerroin 3 Käskyt: (Seuraa/paikka –) etsi/nouda – irti (– sivulle)
Kuvaus: Jokaiselle koirakolle varataan kuusi puista tunnistusnoutoesinettä (2 x 2 x 10) cm. Yksi esine kuudesta merkitään etukäteen tunnisteella. Tämä on noudettava, ohjaajan esine. Tunniste voidaan merkitä molempiin päihin kevyesti. Merkintään tulee käyttää lyijykynää tai kuulakärkikynää, ei esimerkiksi tussikynää. Liikkeenohjaaja vie esineet noin 10 metrin etäisyydelle aloituspaikasta ja sijoittaa ne noin 25 cm:n päähän toisistaan. Liikkeenohjaaja ei koske merkittyyn ohjaajan esineeseen, mutta muut viisi hän asettaa paikoilleen koskettaen niihin käsin. Esineet asetetaan riviin, jonoon tai ympyrän muotoon. Ympyrän muodossa ne voivat olla joko kehän myötäisesti tai kehän vastaisesti. Rivissä ja jonossa ohjaajan esine ei saa olla niiden päissä. Kaikille kilpailijoille käytetään samaa muodostelmaa, mutta noudettavan esineen paikan tulee vaihdella. Suoritusohje: Ohjaaja seisoo liikkeen aloituspaikassa koira perusasennossa. Liikkeenohjaaja ilmoittaa, että liike alkaa ja ojentaa ohjaajalle merkityn, puisen noutoesineen. Ohjaaja saa pitää merkittyä noutoesinettä kädessään noin 10 sekunnin ajan. Koira ei saa koskea tai haistella noutoesinettä tässä vaiheessa. Liikkeenohjaaja ottaa esineen ja kehottaa ohjaajaa kääntymään ympäri. Ohjaaja saa päättää näkeekö koira noutoesineitten sijoittamisen. Ohjaaja kääntyy tai molemmat kääntyvät. ”Seuraa”- tai ”paikka”-käskyt ovat sallittuja ohjaajan kääntyessä. Liikkeenohjaaja vie merkityn noutoesineen siihen käsin koskematta yhdessä viiden muun samanlaisen noutoesineen kanssa ja asettaa kaikki noutoesineet maahan / lattialle noin 10 metrin etäisyydelle ohjaajasta.  Liikkeenohjaaja kehottaa ohjaajan kääntymään ympäri ja käskemään koira noutamaan merkitty noutoesine. Koiran tulee löytää oikea esine, tuoda se ja luovuttaa ohjaajalle yleisten ohjeiden mukaan. Koira saa työskennellä noin puolen minuutin ajan, jos työskentely on aktiivista ja määrätietoista. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran työskentelyhalukkuutta ja tempoa. Liike hylätään (=0), jos ohjaaja antaa koiran haistaa tai koskettaa esinettä ennen kuin ohjaaja luovuttaa sen takaisin liikkeenohjaajalle, jos ohjaaja antaa koiralle käskyjä sen ollessa esineiden luona tai jos koira nostaa väärän esineen kaksi kertaa. Hylkäämistä ei tapahdu, jos koira haistellessaan koskee esineitä tai siirtää niitä etsiessään oikeaa tai joutuu useamman kerran varmistamaan oikean esineen. Arvosanaa alennetaan, jos koira siirtää tai tökkii/tönäisee esineitä tai jos se varmistelee oikeaa esinettä useita kertoja. Arvosanaa alennetaan noin (½–1):llä /siirto. Yksi nopea varmistaminen ei alenna arvosanaa, mikäli koira työskentelee systemaattisesti ja tehokkaasti. Jos koira nostaa väärän noutoesineen kerran, mutta tuo sitten oikean, korkein mahdollinen arvosana on 7. Yleisissä suoritus- ja arvosteluohjeissa on arvosteluohjeet sille, jos koira pudottaa noutoesineen tai pureskelee noutoesinettä. Liike hylätään, jos • ohjaaja antaa koiran haistaa tai koskettaa esinettä ennen kuin ohjaaja luovuttaa sen takaisin liikkeenohjaajalle, • ohjaaja antaa koiralle käskyjä koiran ollessa esineiden luona, • koira nostaa väärän esineen kaksi kertaa, • koira puree erittäin voimakkaasti noutoesinettä tai rikkoo sen.
 
VOI – 8 Kauko-ohjaus Kerroin 4 Käskyt: Maahan – (paikka) – istu – seiso – maahan tai seiso – istu– maahan– istu (jokainen asento 2X) Asennonvaihtokäskyihin saa liittää samanaikaisen käsimerkin. Käsimerkeissä saa käyttää yhtä tai molempia käsiä. Kuvaus: Aloituspaikan rajalinja, jonka eteen ohjaaja jättää koiran, on kahden merkin välinen kuvitteellinen jana, jonka pituus on noin 1–1,2 m. Koiran tulee vaihtaa asentoa kuusi kertaa (istu/seiso/maahan) ohjaajan käskyjen mukaisesti ja sen tulee pysyä alkuperäisellä paikallaan. Ohjaaja jättää koiran paikalleen ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 15 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla. Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Liikkeenohjaajan tulee seistä noin 3–5 metriä koirasta ja siten, että hän ei näe koiraa asennonvaihtokehotuksia näyttäessään. VOI:ssa asennonvaihtojen järjestys on istu-seiso-maahan tai seiso-istu-maahan. Asentojen järjestyksen tulee olla sama kaikille kilpailijoille. Viimeinen asennonvaihtokäsky on aina ”maahan”. Asennonvaihtojen ensimmäisen osan järjestyksen ei tarvitse olla sama kuin toisen osan. Voittajaluokassa on seuraavat asennonvaihtojärjestykset mahdollisia: • istu – seiso – maahan – istu – seiso – maahan • seiso – istu – maahan – seiso – istu – maahan • istu – seiso – maahan – seiso – istu – maahan • seiso – istu – maahan – istu – seiso – maahan Suoritusohje: Ohjaaja käskee koiran maahan aloituspaikassa, siten että rajalinja on koiran takana (tangeeraa koiraa). Ohjaaja jättää koiran ja siirtyy osoitettuun paikkaan noin 10 metrin etäisyydelle koirasta ja kääntyy koiraan päin. Jokainen asento tehdään kaksi kertaa. Liikkeenohjaaja osoittaa ohjaajalle asennonvaihtojen järjestyksen kirjallisten tai kuvallisten näyttötaulujen avulla tai elektronisen näyttötaulun avulla Liikkeenohjaajan tulee antaa uusi asennonvaihtokehotus noin 3 sekunnin välein. Ohjaajan tulee käyttää lyhyitä suullisia käskyjä, mutta samanaikaiset käsimerkit ovat sallittuja. Viimeisen ”maahan” -käskyn jälkeen ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. Ohjaaja voi antaa kolmannen käskyn (jos 3 s aikana ehtii), jotta koira vaihtaa asentoa, pystyäkseen suorittaman siitä seuraavan asennonvaihdon. Vasta kolmannella käskyllä suoritettu asennonvaihto on kuitenkin hylätty. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran asennonvaihtojen nopeutta, asentojen selkeyttä ja sitä, miten hyvin koira pysyy kussakin asennossa sekä sitä, miten hyvin se pysyy alkuperäisellä paikallaan. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, ettei koira liiku yhteensä enempää kuin oman mittansa aloituspaikasta (mihinkään suuntaan). Koiran liikkumat matkat lasketaan yhteen (eteen- ja taaksepäin sekä sivusuuntaan, jne.). Jos koira liikkuu yhden mittansa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Jos koira jättää suorittamatta yhden kuudesta asennonvaihdosta, korkein mahdollinen arvosana on 7. Jos koira jättää suorittamatta kaksi asennonvaihtoa, korkein mahdollinen arvosana on 5. Jos koira kuitenkin jättää yhden asennonvaihdon väliin ja vaihtaa suoraan seuraavaan asentoon, korkein mahdollinen arvosana on 5. Koiran täytyy vaihtaa käskystä asentoa vähintään neljä kertaa saadakseen hyväksytyn arvosanan. Mikäli ohjaaja joutuu antamaan lisäkäskyn asennonvaihdon yhteydessä, arvosanaa alennetaan. Ensimmäisellä kerralla, kun asennonvaihtoon on annettava lisäkäsky, arvosanaa alennetaan 2:lla. Seuraavissa asennonvaihdoissa tarvittavat lisäkäskyt alentavat arvosanaa 1:llä. Toistettu lisäkäsky (kolmas käsky) asennonvaihtoon hylkää ko. asennon. Näin ollen, jos koiralle annetaan yhden asennonvaihdon yhteydessä lisäkäsky, on korkein mahdollinen arvosana 8 ja jos lisäkäsky joudutaan antamaan kahden asennonvaihdon yhteydessä, on korkein mahdollinen arvosana 7. Tästä liikkeestä on mahdollista saada hyväksytty arvosana vaikka 3–4 asentoa on tehty vasta lisäkäskyjen (-2/-1) jälkeen, jos lisäkäskyjä totellaan heti ja ne johtavat hyviin ja selkeisiin asentoihin ja liike on muuten moitteeton. Ohjaajan korostetut suulliset käskyt ja liioitellut tai pitkäkestoiset käsimerkit ja vartaloavut alentavat arvosanaa. (Ks. yleiset säännöt). Jos koira nousee istumaan tai seisomaan ennen kuin ohjaaja palaa koiran viereen, korkein mahdollinen arvosana on 8. Liike hylätään, jos • ohjaaja ottaa askelia antaessaan käskyjä, • koira liikkuu yli oman mittansa aloituspaikasta mihinkään suuntaan, • koira ei vaihda käskystä asentoa vähintään neljä kertaa.
 
VOI-9 Kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja esteen yli hyppääminen Kerroin 3  Käskyt: Kierrä – seiso/maahan – hyppää-(sivulle) Käsimerkin saa suullisen käskyn lisäksi antaa pysähtymiskäskyn ja ohjauskäskyn yhteydessä.
Kuvaus: Ennen kuin koe alkaa, tuomari ilmoittaa mihin asentoon koirien tulee pysähtyä kierrettyään kartioryhmän (seiso/maahan). Asento on sama kaikille kokeen osallistujille. Se, kumman esteen koiran tulee hypätä, arvotaan ennen liikkeen alkua tai vaihtoehtoisesti ennen kuin kilpailija tulee suoritukseensa tai ennen kokeen/luokan alkua. Ohjaaja saa tiedon suunnasta siinä liikkeen vaiheessa, kun koira on kiertänyt kartiot ja ohjaaja on käskenyt koiran seisomaan/maahan. Kaksi estettä (yksi umpinainen este ja yksi avonainen este rimalla) on sijoitettu noin 10 metrin päähän kartioryhmästä ja 5 metrin päähän toisistaan. Esteiden korkeudet säädetään koiran säkäkorkeuden mukaan. Esteiden korkeus on kuitenkin korkeintaan 50 cm. Kts. B1 Järjestämisohje 23.2.3. Aloituspaikka on 5–7 metriä esteiden linjasta ja ohjaaja saa itse valita etäisyyden väliltä 5–7 metriä. Kartioryhmä (3–6 kpl noin 40–50 cm korkeita kartiota) sijoitetaan noin 10 metrin päähän esteiden linjasta. Kartioryhmän tulee peittää noin puolen neliön alan (0,4–0,5 m2). Kartioryhmän pituuden ja leveyden tulee olla noin 70–80 cm. On suositeltavaa sijoittaa kartiot liitteen 3 kuvan mukaisesti. Kartiot tulee sijoittaa paikoilleen ennen kuin ohjaaja seisoo liikkeen aloituspaikassa, eikä ohjaajan/koiran tule nähdä kartioiden sijoittamista. Helpottamaan koiran pysähdyspaikan arviointia (vähintään 2 m kartioryhmän edessä) voidaan kahden metrin linja merkitä esimerkiksi pienillä kartioilla, näkyvillä nauhanpätkillä tms., jotka sijoitetaan selvästi koiran kulkulinjasta sivuun (vähintään 5 metriä keskilinjasta). Koira pysäytetään aikaisintaan 2 m kartioryhmän jälkeen. 
VOI-9. Kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja esteen yli hyppääminen
Suoritusohje: Ohjaaja ja koira ovat liikkeen aloituspaikassa valitsemallaan etäisyydellä esteistä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa liikkeen alkavan. Luvan saatuaan ohjaaja lähettää koiran kiertämään kartioryhmän. Koira saa kiertää kartioryhmän myötäpäivään tai vastapäivään. Ihanne ei ole tiukka kiertäminen. Koiran tulee kiertäessään jättää selvä etäisyys kartioihin ja etäisyys riippuu koiraan koosta ja rakenteesta. Keskikoisilla koirilla noin puolen metrin etäisyys on sopiva ja suuremmilla etäisyys voi olla jopa metrin. Kun koira on selkeästi kiertänyt kartioryhmän ja palannut vähintään noin 2 metriä takaisinpäin kohti ohjaajaa, ohjaaja käskee (ilman liikkeenohjaajan käskyä), koiran pysähtymään asentoon, jonka tuomari on ilmoittanut (seiso / maahan). Suullista käskyä on käytettävä, jonka lisäksi on sallittu käyttää yhtäaikaista käsimerkkiä. Koiran ollessa pysähdyksissä, liikkeenohjaaja ilmoittaa (noin 3 sekunnin kuluttua) suunnan/esteen « oikea/vasen » tai "avoin / umpi » ........käsky". Luvan saatuaan ohjaaja lähettää koiran ylittämään kyseisen esteen, jonka jälkeen koira palaa perusasentoon. Ohjaaja saa antaa hyppykäskyn heti kun koira on lähtenyt pysähdyksen jälkeen liikkeelle. Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä ja ohjausta, koiran ripeyttä/tempoa ja kohtuullisen lyhyitä reitinvalintoja, mutta kuitenkin siten, että kartioryhmään on riittävä etäisyys kierron aikana. Lisäksi arvostetaan kierron symmetrisyyttä sekä liikkumista paluumatkalla ennen pysähdystä kohti keskilinjaa /ohjaajaa. Koiran täytyy liikkua hyvällä ja tasaisella nopeudella, vähintään reipasta ravia ja säilyttää tempo liikkeen eri vaiheissa. Koiran liikkumisnopeuden arvostelussa sekä arvioitaessa pysähtymisen täsmällisyyttä ja etäisyyttä kartioryhmään kierron aikana, on otettava huomioon koiran rotu /rakenne. Keskikoisilla koirilla noin puolen metrin etäisyys kartioihin on sopiva ja suuremmilla etäisyys voi olla jopa metrin. Nopeilla/raskasrakenteisilla koirilla sallitaan hieman toleranssia pysähtymisessä, mutta hitaasti liikkuvilla koirilla ei. Kts. toleranssi liikkeen EVL-5 arvosteluohjeissa. Hidas työskentely alentaa arvosanaa (1–5):llä. Jos koira hyppää esteen yli matkalla kohti kartioryhmää, liike hylätään (=0). Mikäli koira pysähtyy tai kääntyy takaisin ennen kartioryhmää, se täytyy ohjata uudelleen kiertämään kartioryhmä. Tämä alentaa arvosanaa 3:lla, edellyttäen, että koira kiertää kartioryhmän yhdellä lisäohjauskäskyllä. Liike hylätään (=0), jos koira ei kierrä kartioryhmää. Jos koira kiertäessään kartioryhmää koskee kartiota/kartioita tai törmää kartioon /kartioihin, arvosanaa alennetaan (1–3):lla riippuen kosketuksen/törmäyksen voimakkuudesta. Jos koira kaataa kartion/kartioita, arvosanaa alennetaan (2–3):lla. Jos koira juoksee kartioryhmän välistä, korkein mahdollinen arvosana on 7. Arvosanaa alennetaan myös, mikä koira kiertää kartionryhmän hyvin tiukasti. Mikäli koira ennakoi käskyjä, arvosanaa alennetaan (2–3):llä. Jos koira toimii täysin itsenäisesti, arvosanaa alennetaan 3:lla. Mikäli koira kierrettyään kartioryhmän, pysähtyy itsenäisesti (ilman käskyä, selvästi liian aikaisin), tulee se kutsua ja sen jälkeen pysäyttää uudestaan. Arvosana voi olla korkeintaan 7. Mikäli ohjaaja antaa pysäytyskäskyn liian aikaisin, mutta niin, että koira on selvästi ohittanut kartioryhmän (vähintään metrillä), arvosanaa alennetaan 2:lla. Koiran ei pysäytyskäskyn jälkeen tulisi edetä yli 1X mittansa. Mikäli koira etenee yli 3X mittansa ennen pysähdystä, korkein mahdollinen arvosana on 7. Mikäli koira ei pysähdy, liike hylätään. Mikäli koira pysähtyy väärään asentoon, on korkein mahdollinen arvosana 8. Koiran pitää pysyä paikallaan (seiso/istu/maahan) kunnes se saa käskyn jatkaa suoritusta. Koira saa lähteä liikkeelle vasta sitten kun liikkeenohjaaja on antanut luvan ”vasen/oikea” ……….. ”käsky” ja ohjaaja on käskyttänyt koiraa liikkeelle. Mikäli koira lähtee liikkeelle liian aikaisin, tämä alentaa arvosanaa (2–3):lla. Tämä voi jopa hylätä liikkeen, mikäli koira lähtee liikkeelle hyvin paljon ennen ohjaajan käskyä, esimerkiksi jo ennen liikkeenohjaajan käskyä. Jos koira selvästi menee väärälle esteelle ja se pysäytetään ja ohjataan uudelleen (kaksi käskyä) oikealle esteelle sekä ylittää oikean esteen, arvosanaa alennetaan 3:lla. Jos koira ohjataan uudelleen väärästä suunnasta pysäyttämättä koiraa, arvosanaa alennetaan 1–2:lla. Ylimääräisten ohjauskäskyjen vaikutus arvosanaan riippuu käskyjen voimakkuudesta ja koiran halukkuudesta noudattaa käskyä. Arvosanan alennus voi olla 1–2 /käsky. Muiden ylimääräisten käskyjen vaikutuksen arvosanaan tulee olla yhdenmukainen yleisten arvosteluohjeiden kanssa. Jos koira koskettaa estettä hypätessään, arvosanaa alennetaan 2:lla. Jos koira pudottaa avonaisen esteen riman, ei tällöinkään arvosanaa alenneta enempää kuin 2:lla. Liike hylätään, jos • ohjaaja osoittaa koiraa koiralle suuntia tai koskettaa koiraa lähtöpaikassa (Kts. § 20 & §53) • ohjaaja ottaa askelia antaessaan käskyjä, • koira ylittää esteen matkalla kohti kartioryhmään • koiralle annetaan toinen ohjauskäsky, jotta se kiertää kartioryhmän (ts. kolmas « kierrä » käsky) • ohjaaja antaa pysäytyskäskyn selvästi liian aikaisin, kun koira on vielä kartioryhmän kohdalla • koira ei pysähdy käskystä • koira lähtee liikkeelle jatkamaan liikettä ennen käskyä • koira ei ylitä estettä tai ylittää väärän esteen • koira ponnistaa esteen päältä • koira kaataa esteen.
 
VOI – 10 Kokonaisvaikutus Kerroin 2
Arvosteluohje: Kokonaisvaikutusta arvosteltaessa kiinnitetään huomiota koiran halukkuuteen työskennellä ja totella käskyjä. Tarkkuus ja täsmällisyys ovat tärkeitä, samoin ohjaajan ja koiran luonnollinen liikkuminen. Saavuttaakseen korkean arvosanan koiran ja ohjaajan tulee työskennellä yhdessä (tiiminä), näyttää siltä, että he pitävät yhteisestä työskentelystä ja osoittaa hyvää urheiluhenkeä. Toiminta sekä liikkeissä että liikkeiden välillä vaikuttaa kokonaisvaikutuksen arvosanaan. Mikäli koira ei ole hallinnassa ja poistuu ohjaajan luota liikkeiden aikana tai niiden välissä (edes kerran), mutta pysyy kehän sisäpuolella ja palaa ohjaajan luo kutsusta (korkeintaan yksi kutsu), korkein mahdollinen arvosana on 5. Jos koira ei palaa ohjaajan luokse tai poistuu ohjaajan luota toistamiseen, koesuoritus on hylätty. Kehästä poistuminen liikkeen aikana tai liikkeiden välissä hylkää koesuorituksen. Tarpeiden tekeminen kehässä hylkää koesuorituksen. Huomaa, että korkeampaa arvosanaa ei voi antaa kokonaisvaikutuksesta, mikäli koira on tehnyt sellaisia virheitä, joissa ylin mahdollinen arvosana on määritelty. Tämä koskee myös tilanteita, joissa useampi tuomari arvostelee kokonaisvaikutuksen ja tuomareiden antamien kokonaisvaikutuksien keskiarvo lasketaan ja keskiarvo olisi korkeampi kuin ko. virheestä määritelty korkein mahdollinen arvosana. Kokonaisvaikutus hylätään, jos • koira poistuu ohjaajan luota hallitsemattomasti, eikä tule kutsusta takaisin (1 kutsu), • koira poistuu kehästä, • koira tekee tarpeensa kehässä. 
 


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti